Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě


_
_
_
_
_
_
_




Územní pracoviště
Pracovíště Bruntál Pracovíště Opava Pracovíště Karviná Pracovíště Ostrava Pracovíště Frýdek-Místek Pracovíště Nový jičín
Klikem na mapě vyberete požadované pracoviště

  • Jaký je v této chvíli počet potvrzených a podezřelých pacientů z Opavaska a jaký je obecně výskyt tasemnice v kraji v posledních letech?

  • K dnešnímu dni bylo KHS MSK hlášeno celkem 6 potvrzených onemocnění tasemnicí ( původce Taenia saginata) a 2 případy podezření na toto onemocnění. Za posledních 5 let bylo v MSK hlášeno průměrně 1 onemocnění ročně.
  • Dá se očekávat, že během dneška budete znát přesný zdroj opavské nákazy, tedy o jaký výrobek a od jakého výrobce je?

  • V současné době probíhá intenzivní šetření ve spolupráci s Krajskou veterinární správou Moravskoslezského kraje, a proto se nyní nelze vyjádřit k případnému zdroji nákazy či podezřelému výrobku.
  • Lidé se po informaci o výskytu tasemnice začali pídit po informacích o tom, zda vůbec jíst tatarský biftek a pokud ano, z jakého druhu masa a jakým způsobem je ho vhodné připravit, aby se vyhnuli riziku tasemnice.

  • Obecně se nedoporučuje konzumovat syrové maso s ohledem na možnost přenosu původců parazitárních či jiných bakteriálních onemocnění ( např. salmonelóza, kamyplobakterióza, yersinióza, atd.).
  • Je nutné používat jen pravou svíčkovou na přípravu tataráku, co různé polotovary vakuově balené z obchodu na přípravu tataráku?

  • Konzumace pravé svíčkové v podobě tataráku pouze snižuje riziko onemocnění tasemnicí.
  • Je nutné maso zásadně škrábat (místo mletí), protože jen tak lze okem spatřit články tasemnice?

  • Je málo pravděpodobně, že laik škrábáním rozpozná přítomnost boubele.
  • Mají pravdu lidé, kteří říkají, že po konzumaci syrového masa stačí vypít nejméně 40% tvrdý alkohol, který tasemnici a jiné parazity spolehlivě zahubí?

  • Ne.
  • Zkuste, prosím, zjistit, zcela konkrétní rady a praktická doporučení pro ty, kdo mají tatarák rádi a dávají si ho doma či v restauraci.

  • Neexistují žádné zaručené postupy a doporučení, které by zcela vyloučily možnost přenosu této nákazy.

Znění informace občanům k zvýšenému výskytu onemocnění tasemnicí ze dne 5.4.2013:


Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě dle ustanovení čl. 10 Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 178/2002, informuje veřejnost o zvýšeném výskytu parazitárního onemocnění způsobeného tasemnicí (Taenia saginata ), které toho času bylo zaznamenáno na území okresu Opava. Epidemiologickým šetřením u nemocných bylo zjištěno, že v období 2. poloviny měsíce prosince 2012 konzumovali syrové hovězí mleté maso tepelně neupravené i přesto, že bylo určené k tepelnému zpracování.

Ze shora uvedených důvodů doporučujeme občanům, kteří konzumovali syrové hovězí mleté maso a mají zdravotní potíže typu bolesti břicha, únava, váhový úbytek, aby neprodleně vyhledali lékařské vyšetření. Podrobnou informaci k onemocnění teniázou naleznete zde.


Zveřejněno