Jaký je v této chvíli počet potvrzených a podezřelých pacientů z Opavaska a jaký je obecně výskyt tasemnice v kraji v posledních letech?
K dnešnímu dni bylo KHS MSK hlášeno celkem 6 potvrzených onemocnění tasemnicí ( původce Taenia saginata) a 2 případy podezření na toto onemocnění. Za posledních 5 let bylo v MSK hlášeno průměrně 1 onemocnění ročně.
Dá se očekávat, že během dneška budete znát přesný zdroj opavské nákazy, tedy o jaký výrobek a od jakého výrobce je?
V současné době probíhá intenzivní šetření ve spolupráci s Krajskou veterinární správou Moravskoslezského kraje, a proto se nyní nelze vyjádřit k případnému zdroji nákazy či podezřelému výrobku.
Lidé se po informaci o výskytu tasemnice začali pídit po informacích o tom, zda vůbec jíst tatarský biftek a pokud ano, z jakého druhu masa a jakým způsobem je ho vhodné připravit, aby se vyhnuli riziku tasemnice.
Obecně se nedoporučuje konzumovat syrové maso s ohledem na možnost přenosu původců parazitárních či jiných bakteriálních onemocnění ( např. salmonelóza, kamyplobakterióza, yersinióza, atd.).
Je nutné používat jen pravou svíčkovou na přípravu tataráku, co různé polotovary vakuově balené z obchodu na přípravu tataráku?
Konzumace pravé svíčkové v podobě tataráku pouze snižuje riziko onemocnění tasemnicí.
Je nutné maso zásadně škrábat (místo mletí), protože jen tak lze okem spatřit články tasemnice?
Je málo pravděpodobně, že laik škrábáním rozpozná přítomnost boubele.
Mají pravdu lidé, kteří říkají, že po konzumaci syrového masa stačí vypít nejméně 40% tvrdý alkohol, který tasemnici a jiné parazity spolehlivě zahubí?
Ne.
Zkuste, prosím, zjistit, zcela konkrétní rady a praktická doporučení pro ty, kdo mají tatarák rádi a dávají si ho doma či v restauraci.
Neexistují žádné zaručené postupy a doporučení, které by zcela vyloučily možnost přenosu této nákazy.
Znění informace občanům k zvýšenému výskytu onemocnění tasemnicí ze dne 5.4.2013:
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě dle ustanovení čl. 10 Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 178/2002, informuje veřejnost o zvýšeném výskytu parazitárního onemocnění způsobeného tasemnicí (Taenia saginata ), které toho času bylo zaznamenáno na území okresu Opava. Epidemiologickým šetřením u nemocných bylo zjištěno, že v období 2. poloviny měsíce prosince 2012 konzumovali syrové hovězí mleté maso tepelně neupravené i přesto, že bylo určené k tepelnému zpracování.
Ze shora uvedených důvodů doporučujeme občanům, kteří konzumovali syrové hovězí mleté maso a mají zdravotní potíže typu bolesti břicha, únava, váhový úbytek, aby neprodleně vyhledali lékařské vyšetření. Podrobnou informaci k onemocnění teniázou naleznete zde.
Zveřejněno echo zverejneno($datum); ?>