KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Co přináší novela zákona o ochraně veřejného zdraví <br>(2. část - <acronym title="Hazard Analysis and Critical Control Point">HACCP</acronym>)


Zveřejněno: 18. 11. 2003

Způsob stanovení kritických bodů v technologii výroby není pro provozovatele stravovacích služeb novinkou, nicméně novela zákona o ochraně veřejného zdraví rozšiřuje povinnosti na další skupinu osob, včetně stanovení termínu.

  • Hazard Analysis and Critical Control Point
    • Předchází, identifikuje a vyhodnocuje nebezpečí ohrožení zdraví
    • Udává jaké postupy a prostředky jsou nutné k předcházení nebezpečí pokud ještě nevzniklo
  • Která provozovna společného stravování musí mít v současné době HACCP nebo podobný systém určující kritické body, ve kterých je největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti pokrmů zaveden:
    • měsíční výroba více než 25 000 porcí pokrmů
    • denní rozvoz nebo přeprava více než 500 pokrmů
    • týdenní výroba více než 3000 porcí zchlazených a zmrazených jídel
  • Kdy jej musí mít zaveden ostatní provozovatelé stravovacích služeb - nejpozději do 30.4.2004
  • Kdo musí mít zaveden HACCP nebo podobný systém určující kritické body, ve kterých je největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti pokrmů - všichni provozovatelé stravovacích služeb - v rámci provozované živnosti, ve školní jídelně, menze, při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské péče, při stravování zaměstnanců, podávání občerstvení a při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu
  • Při tvorbě HACCP je nutno vycházet z těchto právních předpisů
    • zákona č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví
    • vyhlášky č. 107/2001 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných

Informace k tomuto tématu obdržíte na odděleních hygieny výživy všech územních pracovišť KHS MSK.



Zpět