KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Koupání ve volné přírodě - informace o kvalitě vody - 35. týden

Úvod / Občanům / Koupání ve volné přírodě - informace o kvalitě vody - 35. týden

V tomto kalendářním týdnu odebrali pracovníci KHS MSK jedny z posledních letošních vzorků vody na sledovaných přírodních vodních plochách. Jednalo se o nádrže na Opavsku (Budišov nad Budišovkou a Stříbrné jezero), na Karvinsku (tři místa na Těrlické přehradě) a v okrese Bruntál (Slezská Harta, rybníky Bohušov, Tvrdkov a Edrovice). S výjimkou rybníka Bohušov je kvalita vody ve všech výše jmenovaných nádržích vyhovující. V rybníku Bohušov došlo po přechodném zlepšení kvality vody opět k rozvoji toxických sinic. Z tohoto důvodu je koupání v nádrži rizikové pro některé vnímavé jedince (malé děti, těhotné ženy, alergici, osoby s oslabeným imunitním systémem). Z uvedeného důvodu se koupajícím po koupání doporučuje osprchovat se, nejlépe v pitné vodě.

V nádrži Brušperk v okrese Frýdek-Místek je voda i nadále nevhodná ke koupání z důvodu přítomnosti cerkárií. Jak již bylo uvedeno v minulém týdnu, byla u plžů nalezených v této nádrži prokázána přítomnost především larválních stádií ptačích schistosom rodu Trichobilharzia spp., které jsou původci cerkáriové dermatitidy. Cerkáriová dermatitida se projevuje zarudnutím kůže, vyrážkou a intenzivním svěděním. Masivní infekce může způsobit otoky napadených končetin, zvýšenou teplotu, nevolnost či průjem. Léčba onemocnění je pouze symptomatická (aplikace gelů užívaných po bodnutí hmyzem nebo přípravků zklidňujících kůži - např. gel po holení). U těžších projevů nutno vyhledat lékaře.

Začátkem tohoto týdne bylo v souladu s monitorovacím kalendářem zajištěno vzorkování volného jezera v areálu štěrkovny Hlučín. Výsledky vykazují i nadále vyhovující kvalitu.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě včetně nádrží ke koupání bez úpravy vody jsou k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Zveřejněno: 27.8.2015