KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 33. týden

Úvod / Občanům / Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 33. týden

S blížícím se koncem koupací sezóny zajistili pracovníci KHS MSK kontrolu kvality vody v nádržích na Frýdecko-Místecku (nádrže Brušperk, Baška a Žermanická přehrada) a v okrese Nový Jičín (Kacabaja, Větřkovice, Čerťák a Údolí mladých).

Na koupacím místě Baška přetrvává zhoršená kvalita vody v důsledku zvýšeného množství sinic. Laboratorní analýzou byly ve vodě zjištěny sinice v množství, které může u některých vnímavých jedinců (malé děti, těhotné ženy, alergici, osoby s oslabeným imunitním systémem) vyvolat zdravotní potíže. Z uvedeného důvodu se koupajícím po koupání doporučuje osprchovat, nejlépe v pitné vodě.

Koupání na nádrži Brušperk je i nadále nutné považovat za rizikové s ohledem na potvrzenou přítomnost cerkárií ve vodě v loňské koupací sezóně.

V ostatních sledovaných nádržích nedošlo k významnějším změnám a voda je zde hodnocena jako vhodná ke koupání bez zdravotních rizik.

Mimořádnou kontrolu kvality vody zajistil v průběhu tohoto týdne provozovatel hlučínského jezera.

Laboratorní analýzy potvrdily rozvoj sinic v nádrži v množství, které je potřeba považovat za rizikové pro vnímavé jedince. Je doporučeno po pobytu ve vodě se osprchovat nejlépe v pitné vodě. Nadále platí upozornění na masivní rozvoj vodních rostlin v nádrži, které negativně ovlivňují senzorické vlastnosti.

Dále byla provozovateli ověřena kvalita vody v nádrži v areálu Heipark v Tošovicích na Novojičínsku a ve velké nádrži u Wellness Hotelu Bahenec v okrese Frýdek Místek. V kvalitě vody nebyly zjištěny nedostatky.

V průběhu letošní letní koupací sezóny provedli pracovníci KHS MSK kontroly v areálech všech letních umělých koupališť. Vedle vlastního ověření kvality bazénové vody byly kontroly zaměřeny i na plnění dalších legislativních povinností provozovatelů. V rámci kontrol nehyby zjištěny zásadní nedostatky, které by vedly k nutnosti okamžitého uzavření koupaliště. Méně závažné nedostatky (technologická nekázeň, chybné vedení provozních záznamů apod.) byly na místě odstraněny.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě včetně nádrží ke koupání bez úpravy vody jsou k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Zveřejněno: 18.8.2016