KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 35. týden

Úvod / Občanům / Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 35. týden

Pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje zajistili v tomto týdnu poslední vzorkování v souladu s monitorovacím kalendářem. Odběry vzorků vod byly provedeny na nádržích Brušperk, Baška a Žermanická přehrada na Frýdecko-Místecku a v okrese Nový Jičín na nádržích Kacabaja, Větřkovice, Čerťák a Údolí mladých.

Na koupacím místě Baška došlo k výraznému rozvoji sinic ve vodě, v důsledku čehož hrozí při koupání akutní poškození zdraví. Na základě provedeného hodnocení zdravotních rizik bylo nutné přikročit k vydání zákazu koupání v této nádrži.

Koupání v nádrži Brušperk je nutné i nadále považovat za rizikové s ohledem na potvrzenou přítomnost cerkárií ve vodě v loňské koupací sezóně.

V ostatních sledovaných nádržích nedošlo k zásadním změnám a koupání je bez zdravotních rizik.

Rizikové pro vnímavé jedince z důvodu výskytu sinic je stále koupání v nádrži štěrkovna v Hlučíně (volné jezero). Je doporučeno po pobytu ve vodě se osprchovat nejlépe v pitné vodě. Nadále platí upozornění na masivní rozvoj vodních rostlin v nádrži, které negativně ovlivňují rekreační využití vodní plochy.

Kontrola kvalita vody v nádrži v areálu Heipark v Tošovicích na Novojičínsku a v obou nádržích u Wellness Hotelu Bahenec v okrese Frýdek Místek byla v tomto týdnu zajištěna jejich provozovateli. Laboratorní analýzy potvrdily vyhovující kvalitu vody.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě včetně nádrží ke koupání bez úpravy vody jsou k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Zveřejněno: 1.9.2016