KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Tisková zpráva k situaci na dole OKD Darkov v okrese Karviná - stav k 26. 5. 2020, 8:00 hod.

Úvod / Občanům / Tisková zpráva k situaci na dole OKD Darkov v okrese Karviná - stav k 26. 5. 2020, 8:00 hod.

K dnešnímu dni je v souvislosti s dolem Darkov na Karvinsku evidováno celkem 239 případů onemocměmí Covid 19.

Z toho je 174 zaměstnanců, 61 jejich rodinných příslušníků a 4 pracovníci jiných firem.

V okrese Karviná nadále platí zákaz návštěv ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb. Rovněž platí omezení počtu osob na maximálně 100.

I když na Dole Darkov v současné době probíhají pouze záchovné a udržovací práce, bylo opakovanou kontrolou KHS dne 25.5.2020 ověřeno, že přechod na třísměnný provoz byl realizován. Kontrola v šatnách mužů v době střídání ranní a odpolední směny potvrdila, že je zaměstnavatelem organizačně zabezpečeno, aby nedocházelo ke kontaktu ranní a odpolední směny.

Nejúčinnějším protiepidemickým opatřením se ukázalo provedení preventivních odběrů u všech pracovníků dolu a osob v kontaktu, které bylo ukončeno včera. Ve dvou etapách bylo provedeno celkem 2543 odběrů a bylo aktivně vyhledáno 150 pozitivních osob, podíl pozitivních osob tedy činil 5,9%.

Důležitý je rovněž fakt, že více než 50% námi vyhledaných pozitivních osob bylo zcela bez příznaků a dalších cca 40% mělo příznaky velmi mírné (například zvýšenou únavu), kterou připisovali fyzicky náročné profesi. Pokud by nedošlo k jejich odhalení provedenými testy, všichni tito pacienti by byli potenciálním zdrojem nákazy pro své okolí, protože by nevyhledali lékaře.

Epidemiologické šetření nadále probíhá.

Zveřejněno: 26.5.2020