KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Tisková zpráva o epidemiologické situaci na území Moravskoslezského kraje ke dni 17.7.2020 15:30

Úvod / Občanům / Tisková zpráva o epidemiologické situaci na území Moravskoslezského kraje ke dni 17.7.2020 15:30

Celková epidemiologická situace na území Moravskoslezského kraje se zhoršila. Evidujeme řadu menších lokálních ohnisek onemocnění. Stoupají i počty nemocných, které bylo nutno hospitalizovat, zejména v nemocnicích v Havířově a Frýdku-Místku. Zaznamenali jsme nárůst těžších forem onemocnění, vyžadujících podporu umělou plicní ventilací a v průběhu posledního týdne i 3 nová úmrtí v souvislosti s Covid 19.

K dnešnímu dni evidujeme v Moravskoslezském kraji 3596 pozitivních osob. Za posledních 24 hodin jsme zaznamenali 49 nových onemocnění. Nejvíce pozitivních hlásí okres Karviná, kde jsme zjistili 22 nově případů. V okrese Frýdek-Místek vykazujeme 13 nových případů onemocnění. V Ostravě jsme dnes vykázali 6 nových případů, v okrese Opava hlásíme nově 2 pozitivní. Okres Nový Jičín dnes eviduje 6 nových případů. V okrese Bruntál není hlášen žádný nový případ onemocnění.

KHS byla nucena ukončit zotavovací akci v okrese Nový Jičín, protože se prokázaly pozitivní výsledky laboratorního vyšetření u 2 účastníků akce. Řešíme nové výskyty pozitivních zaměstnanců ve zdravotnických zařízeních ve Frýdku-Místku a v Ostravě.

V ohnisku ve firmě Varroc Lighting Systems s.r.o. z Šenova u Nového Jičína dnes hlásíme 3 nové pozitivní zaměstnance. Celkový počet pozitivních tak stoupl na 31, z toho 14 občanů Polska.

V clusteru Důl ČSM Sever na Karvinsku evidujeme k dnešnímu dni celkem 755 osob (za posledních 24 hodin nárůst o 7), cluster Důl ČSM Jih k dnešnímu dni obsahuje 348 pozitivních osob (za posledních 24 hodin počet narostl o 4).

KHS připravuje provedení plošných odběrů v OKD, které budou zahájeny v neděli 19.7.. Vzhledem k řadě problémů a nejasností, které se vyskytly při minulých plošných odběrech, vydává KHS pokyny pro osoby, které se odběrů zúčastní. Tyto budou k dispozici na odběrových místech a jsou zveřejněny i zde na webu KHS.

Vzhledem ke zhoršování celkové epidemiologické situace a vzniku nových lokálních ohnisek infekce v Moravskoslezském kraji, KHS přistoupila k vydání nového mimořádného opatření č.15/2020, které zavádí řadu plošných omezení na celém území Moravskoslezského kraje. Celé znění opatření i výklad k jeho ustanovení jsou samostatně k dispozici na webu KHS.

Na základě četných dotazů sdělujeme, že povinnost nošení respirátorů FFP2 podle mimořádného opatření č.15/2020 se týká pouze návštěv u pacientů lůžkových oddělení zdravotnických zařízení a návštěv u klientů v zařízeních sociálních služeb.

Další tisková zpráva, komentující celkovou situaci v Moravskoslezském kraji, bude vydána v pondělí 20.7.

Zveřejněno: 17.7.2020