KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Kontrola stravovacích provozů v lyžařských areálech na území Moravskoslezského kraje

Úvod / Občanům / Kontrola stravovacích provozů v lyžařských areálech na území Moravskoslezského kraje

Lyžování je stále oblíbenějším sportem mezi obyvateli našeho kraje a i když se lyžařská sezona v níže položených střediscích příliš nevydařila provedli pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v termínu od 15.1.2008 do 29.2.2008 kontrolní akci zaměřenou na stravovací provozy v lyžařských střediscích.

Šetření bylo provedeno celkem ve 44 provozovnách na území zejména Beskyd a Jeseníků, ale i v populárním středisku Skalka u Ostravy . Kontrolovány byly jak stálé provozovny, tak mobilní stánky .Ne vždy však bylo vše zcela v pořádku a proto byly v 7 případech uloženy pokuty ve správním řízení a v 15 případech pokuty v blokovém řízení . Celková výše udělených pokut činila 33 500 ,- Kč.

Nejčastější závadou bylo nedodržování provozní hygieny i když úklid by měl být základem dobré výrobní a hygienické praxe.Celkem byla tato závada zjištěna ve 20 provozovnách . Jednalo se zejména o nečisté podlahy, chladící zařízení, povrchy pracovních stolů. skříněk, mrazáků.Nečistá byla i umývadla, či radiátory a regály, v několika provozovnách byly skladovány předměty nesouvisející s provozem.

Dalším častým prohřeškem je používání potravin s prošlým datem použitelnosti či minimální trvanlivosti – např. sýr Niva, tyčinky Pikant, máslo, kapr mražený, melta, medovník, párky, klobásy, anglická slanina, hermelín, sojová omáčka, Rama. Tato závada byla zjištěna celkem v 17 provozovnách . Třetí nejčastější závadou ( ve 14 provozovnách ) byly závady ve stavebně technickém stavu – poškozené omítky, podlahy , zaplísněné malby, chybějící WC personálu.

Z výsledků kontrolní akce lze konstatovat, že v polovině kontrolovaných provozů byly zjištěny závady, které jsou zejména provozního charakteru, což svědčí o malé pozornosti věnované základním hygienickým požadavkům kladeným na tyto provozovny – úklid, péče o potraviny a pokrmy. V mnoha provozovnách je věnována malá pozornost i pravidelné údržbě a opravám.

Zveřejněno: 12.3.2008