KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Prevence vzniku průjmových onemocnění

Úvod / Občanům / Prevence vzniku průjmových onemocnění

V souvislosti s výskytem krvavých průjmů připomínáme, že onemocnění lze z velké míry předcházet dodržováním „10 zlatých pravidel“ doporučovaných Světovou zdravotnickou organizací v Ženevě:

  • Vybírat při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou nezávadné ( vzhled, kvalita, vhodné skladování, garanční lhůta apod. ).
  • Zabezpečit dokonalé provaření a propečení potravin.
  • Zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření.
  • Uchovávat potraviny buď v teplém stavu nad 60 °C, nebo studeném při teplotě nižší než 10 °C.
  • Důkladně ohřívat již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací.
  • Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami.
  • Umývat si ruce před začátkem přípravy potravin a po jakémkoli přerušení, zvláště po použití WC.
  • Udržovat všechno kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě.
  • Ochraňovat potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
  • Používat k přípravě potravin pitnou vodu.

Zveřejněno: 27.5.2011