|
|
Územní pracoviště
Klikem na mapě vyberete požadované pracoviště
|
|
echo $nadpis; ?>
|
Jaký je v této chvíli počet potvrzených a podezřelých pacientů z Opavaska a jaký je obecně výskyt tasemnice v kraji v posledních letech?
K dnešnímu dni bylo KHS MSK hlášeno celkem 6 potvrzených onemocnění tasemnicí ( původce Taenia saginata) a 2 případy podezření na toto onemocnění. Za posledních 5 let bylo v MSK hlášeno průměrně 1 onemocnění ročně.
Dá se očekávat, že během dneška budete znát přesný zdroj opavské nákazy, tedy o jaký výrobek a od jakého výrobce je?
V současné době probíhá intenzivní šetření ve spolupráci s Krajskou veterinární správou Moravskoslezského kraje, a proto se nyní nelze vyjádřit k případnému zdroji nákazy či podezřelému výrobku.
Lidé se po informaci o výskytu tasemnice začali pídit po informacích o tom, zda vůbec jíst tatarský biftek a pokud ano, z jakého druhu masa a jakým způsobem je ho vhodné připravit, aby se vyhnuli riziku tasemnice.
Obecně se nedoporučuje konzumovat syrové maso s ohledem na možnost přenosu původců parazitárních či jiných bakteriálních onemocnění ( např. salmonelóza, kamyplobakterióza, yersinióza, atd.).
Je nutné používat jen pravou svíčkovou na přípravu tataráku, co různé polotovary vakuově balené z obchodu na přípravu tataráku?
Konzumace pravé svíčkové v podobě tataráku pouze snižuje riziko onemocnění tasemnicí.
Je nutné maso zásadně škrábat (místo mletí), protože jen tak lze okem spatřit články tasemnice?
Je málo pravděpodobně, že laik škrábáním rozpozná přítomnost boubele.
Mají pravdu lidé, kteří říkají, že po konzumaci sysrového masa stačí vypít nejméně 40% tvrdý alkohol, který tasemnici a jiné parazity spolehlivě zahubí?
Ne.
Zkuste, prosím, zjistit, zcela konkrétní rady a praktická doporučení pro ty, kdo mají tatarák rádi a dávají si ho doma či v restauraci.
Neexistují žádné zaručení postupy a doporučení, které by zcela vyloučily možnost přenosu této nákazy.
|
|
|
|
|
|
|