Úvod / Aktuality - archív
V souvislosti s výskytem tzv. ptačí chřipky u lidí v jihovýchodní Asii (Vietnam, Thajsko) nebylo dosud Světovou zdravotnickou organizací vydáno žádné doporučení, které by omezovalo mezinárodního cestování.
Počet lidských onemocnění je v současnosti stále relativně malý, onemocnění se týkají osob žijících v místě výskytu a vykazujících přímý styk s infikovanými chovy drůbeže. Dosud nebyl zaznamenán žádný případ šíření nemoci z člověka na člověka.
Přestože je onemocnění českých turistů v dané oblasti nepravděpodobné, Ministerstvo zdravotnictví ČR v této souvislosti vydává následující doporučení: V současné chvíli není nutné omezovat cestování do oblasti jihovýchodní Asie. Při cestách do uvedených lokalit se však nedoporučuje navštěvovat drůbeží trhy, drůbežářské závody či farmy a je žádoucí se vyvarovat kontaktu s uhynulým ptactvem.
V individuálních případech se doporučuje konzultovat plánovanou cestu a její náplň v centrech pro očkování do zahraničí a cestovní medicínu.
V poslední době se v souvislosti s hrozící pandemií chřipky stále častěji hovoří o takzvané ptačí chřipce a možnosti jejího rozšíření na lidskou populaci…
Pracovníci odboru hygieny výživy Moravskoslezského kraje kontrolují na území kraje celkem 10 182 potravinářských zařízení z tohoto počtu je 5 418 zařízení společného stravování, na které se kontrola s ohledem na stávající kompetence orgánu ochrany veřejného zdraví zaměřuje především, dále dozoruje celkem 115 výrobců a dovozců PBU (hračky, sklo, porcelán, keramika, potravinářské stroje a zařízení, kosmetika, výrobky pro děti do 3 let) a cca 800 prodejen těchto výrobků…
Dodržování stanovené teploty pokrmů podávaných ve stravovacích zařízeních je jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují jejich zdravotní nezávadnost, zejména z mikrobiologického hlediska…
V souvislosti s poslední novelizací zák. č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví vyplynula pro osoby provozující zdravotnické zařízení nebo ústav sociální péče povinnost vyžádat si povolení příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví v případě, že je v zařízení užívána voda jiná než pitná (s výjimkou teplé vody)…
V roce 2003 provedla Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje v letním období kontrolu kvality koupacích vod ve volné přírodě, a to na 29 místech v kraji…
Způsob stanovení kritických bodů v technologii výroby není pro provozovatele stravovacích služeb novinkou, nicméně novela zákona o ochraně veřejného zdraví rozšiřuje povinnosti na další skupinu osob, včetně stanovení termínu…