KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Aktuality - archív

Úvod / Aktuality - archív


HACCP - co to vlastně je a jak jej zavádět v zařízeních společného stravování

20. 4. 2004


V poslední době je HACCP velice diskutovanou zkratkou, zejména mezi provozovateli zařízení společného stravování.Stávající legislativa, stanoví, že v termínu do 1.5.2004 musí mít všichni provozovatelé zařízení společného stravování zaveden systém HACCP. Zkratka byla přejata z angličtiny, kdy celý název tohoto systému kontroly kvality zní : „ Hazard Analysis Critical Control Points “. Mnoha provozovatelům však ani tento doslovný anglický text příliš nepomůže. Pokud se však název HACCP rozloží na jednotlivé části je již jeho význam zřetelnější a pochopitelný i pro širší veřejnost...



Výsledky kontrolní činnosti odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání za 1. čtvrtletí roku 2004

19. 4. 2004


Na území Moravskoslezského kraje bylo pracovníky odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání zkontrolováno za období I. čtvrtletí roku 2004 celkem 1308 potravinářských provozů a 135 provozoven vyrábějících či prodávajících PBÚ( hračky, sklo, porcelán,keramika, potravinářské stroje a zařízení, kosmetika, výrobky pro děti do 3 let), ve kterých byla provedena kontrola 944 výrobků...



Informace pro zaměstnance [PDF]

15. 4. 2004




Očkování školních dětí proti poliomyelitidě v květnu 2004

13. 4. 2004


Na základě četných dotazů k novelizaci vyhlášky č.439/2000 Sb. v platném znění, bylo požádáno MZ ČR o výklad k § 5 odst.2 o postupu při očkování školních dětí proti poliomyelitidě v letošním roce, jehož výklad zní…



Průjmová onemocnění

23. 3. 2004


Blíží se období jara a léta a s ním spojené oteplení. Toto období je provázeno nejen zlepšující se náladou lidí, ale zpravidla také s nárůstem průjmových onemocnění, který bývá nejvyšší v letních měsících. Důvodem jsou lepší klimatické podmínky pro pomnožení bakterií v rizikových potravinách při jejich nevhodném uskladnění a nesprávném technologickém zpracování při přípravě stravy, např. při grilování a jiném tepelném zpracování kuřat a jiných druhů mas v přírodě, ale i v domácnostech a provozech veřejného stravování. O sezonalitě výskytu akutních průjmových onemocnění svědčí i ten fakt, že se výskyt salmonelóz za 4čtyřměsíční období od července do října roku 2003 podílel v kraji na více než 50% všech průjmových onemocnění hlášených za celý rok…



Výskyt akutních respiračních onemocnění

23. 3. 2004


Epidemiologická situace byla v prvních týdnech loňského roku charakterizována trvale narůstající nemocností akutními respiračními infekcemi, která kulminovala v 7. a 8. kalendářním týdnu. V té době bylo týdně postiženo více než 4000 osob ze 100 000 obyvatel, což představuje přibližně 55 000 nemocných v kraji za 1 týden…



Jak na vši?

16. 3. 2004


V poslední době přibývá stížností na výskyt vší v dětské populaci. Mnohdy rodiče uvádějí, že provedou všechna doporučená opatření, ale po čase je dítě opět zavšivené, protože si přineslo nákazu ze školního kolektivu. Chceme proto přinést několik informací o tom co jsou to vši (cizí název pro zavšivení je pedikulóza) a jak se tohoto nepříjemného hmyzu zbavit…



Rehabilitační bazény [PDF]

9. 3. 2004




6. březen 2004 den jódu

6. 3. 2004


Jód jeden z velmi významných prvků , který je i součástí naší stravy je v poslední době velice oblíbeným námětem diskusí jak v odborných kruzích, tak mezi laickou veřejností. Mnoho z nás zná jistě i ve svém okolí osoby , které se v posledních letech začaly léčit s chorobami štítné žlázy které mnohdy souvicí s nízkým příjmem jodu v potravě , bylo proto rozhodnuto, že každý rok 6. března bude Dnem jodu…



Zkoušky znalosti hub

24. 2. 2004


Podle zákona č.110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů, musí mít osoba, která uvádí do oběhu nebo používá k výrobě volně rostoucí nebo pěstované jedlé houby určené k prodeji spotřebiteli nebo k dalšímu zpracování pro potravinářské účely osvědčení prokazující znalost hub…



Strana 319 z 321