KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Problematika metylalkoholu v lihovinách – aktuální situace - tisková zpráva


Zveřejněno: 7. 12. 2012

V souvislosti s uplynutím 60 denní lhůty stanovené v mimořádném opatření ministra zdravotnictví pro zajištění dokladů o původu lihovin s obsahem etanolu 20% a více vyrobených po 31.12.2011 probíhají kontroly alkoholu ze strany jednotlivých kontrolních orgánů nadále se zvýšenou intenzitou. Kontroly probíhají nepřetržitě na celém území Moravskoslezského kraje.

V období od 30.11. do 6.12.2012 bylo provedeno v rámci akce metanol celkem 564 kontrol. Ve 12 případech bylo zjištěno porušení mimořádného opatření ministra zdravotnictví. Bylo odebráno 34 vzorků, v jednom případě byl zjištěn metanol. O víkendu 8. a 9.12.2012 budou v rámci celého kraje pracovat mobilní hlídky KHS s Policií ČR, které provedou intenzivní kontroly lihovin ve stravovacích provozovnách.

K dnešnímu dni eviduje KHS MSK v souvislosti s kauzou metanol od 3.9.2012 celkem 61 případů intoxikací, 21 osob zemřelo, 3 osoby jsou hospitalizované, 9 osob má trvalé zdravotní následky.

Blíží se vánoční svátky a Silvestr, proto KHS MSK znovu důrazně upozorňuje občany, aby v žádném případě, ani při pečení vánočního cukroví, nepoužívali a nekonzumovali alkohol neznámého původu, bez kolků, bez etiket.

Na základě pokynu Ministerstva zdravotnictví ČR přijímá KHS MSK na každém územním pracovišti od občanů k laboratorní analýze podezřelé lihoviny (minimálně 200 ml), a to včetně potřebných informací o způsobu jejich nabytí. Příjem vzorků probíhá v pracovních dnech od 08,00 do 15,00 hodin. Vyšetření se týká pouze alkoholu vyrobeného v roce 2012. Alkohol k vyšetření je nutné přinést v originálních lahvích. Analýza vzorků pro občany probíhá bezplatně. Není prováděno vyšetřování na základě žádostí podnikatelů u lihovin určených k prodeji v provozovnách potravinářských zařízení včetně provozoven stravovacích služeb. Na jednotlivá územní pracoviště se v průběhu dnešního dne dostavilo 143 občanů. K laboratornímu vyšetření bylo odebráno 80 vzorků alkoholických nápojů.

V souvislosti s pokynem Hlavního hygienika ČR zřídila KHS MSK taktéž od dnešního dne informační linku 595 138 179, kam mohou občané směřovat své dotazy týkající se vyšetřování podezřelých lihovin. Informační linka bude v provozu v pracovních dnech od 08,00 do 15,00 hodin.



Zpět