KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Riziko další metanolové kauzy je po minulých zkušenostech výrazně nižší


Zveřejněno: 6. 3. 2013

Tisková zpráva, Karviná, 6. března 2013

Závěry Krajské hygienické stanice v Ostravě ukazují, že závadný alkohol pocházel vždy ze stánků či prodejen, otravy nikdy nesouvisely s konzumací alkoholu v restauracích. Na tento fakt ve svém vystoupení na Slezských dnech upozorní ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková.

„Vyšetřování případu pro nás začalo 6. září, třicet minut poté, co nemocnice v Havířově přijala prvních šest lidí s podezřením na otravu metanolem z lihovin,“ říká Šebáková. Při následných kontrolách dodržování opatření ministra zdravotnictví pracovalo v terénu denně až 170 pracovníků hygieny, kteří se pohybovali po celém Moravskoslezském kraji, a to i během víkendu či v nočních hodinách. Protože za celou dobu se v regionu neobjevil žádný případ intoxikace metanolem ve spojení s konzumací lihovin v zařízeních společného stravování, dalo se soudit, že inkriminované značky lihovin byly do oběhu uváděny především mimo oficiální distribuční síť. „Potvrzují to i naše zkušenosti z následných bezplatných vyšetření vzorků lihovin pro občany. Pokud jsme narazili na vadné vzorky, lidé vždy uváděli, že je koupili na tržnici nebo získali z podomního prodeje,“ dodává Šebáková.

Pro Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci metanolová kauza, která ve druhé polovině loňského roku otřásla Českou republikou i Polskem, nekončí. Alkohol se stále kontroluje ve zvýšené míře. To je jedna z informací, která zazní ve středu 6. března, v první den třídenní odborné konference Slezské dny v příspěvku ing. Zbyňka Müllera.

„Od loňského září do konce letošního února inspekce provedla 38346 kontrol, odebrali jsme 1165 vzorků, přičemž požadavkům nevyhovělo 58 z nich,“ říká Müller s tím, že i v současnosti inspektoři občas odhalí v alkoholu rezidua denaturačních činidel, což znamená, že výrobci použili k výrobě denaturovaný líh. „Stává se, že výrobce se už, ani ve spolupráci s Policií ČR a celní správou, nepodaří postihnout; jedná se o případy, kdy je majitel firmy dlouhodobě v zahraničí, nebo o společnosti, které mezitím i zaniknou. Ale protože postihnout můžeme i prodejce, věříme, že pravidelné kontroly jsou dostatečně účinné, takže tyto nekvalitní nápoje zmizí z trhu,“ vysvětluje Müller s tím, že mnoho prodejců už si dá pozor a raději zboží objednává jen od prověřených dodavatelů. Müller přitom kauzu přidání jedu do potraviny označuje za kriminální čin s tím, že riziko podobné události zásluhou intenzivních kontrol a dobré spolupráce všech zúčastněných složek je v současnosti výrazně nižší.

Zkušenosti a poučení z metanolové kauzy jsou tématem prvního dne konference Slezské dny, kterou pořádá Krajská hygienická stanice v Ostravě ve spolupráci s Fakultní nemocnicí v Ostravě, a to ve Společenském domě Lázní Darkov v Karviné. Ve čtvrtek se budou odborníci z různých institucí zabývat infekčními epidemiemi, například salmonelózou, novými metodami dezinfekce a také bezpečností potravin. Životní prostředí a vnitřní prostředí budov bude na programu poslední den konference, v pátek 8. března.



Zpět