KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Zákonné úpravy vztahující se k lihu měly přijít dříve


Zveřejněno: 7. 3. 2013

Tisková zpráva, Karviná, 7. března 2013

Zákonné úpravy týkající se povinného značení lihu měly přijít nejprve k 1. březnu, poté k 1. dubnu. Alespoň tak to slibovali vládní představitelé loni na podzim, když kvůli metanolové kauze umírali lidé. „Nyní budeme rádi, pokud bude nová zákonná úprava platit ještě v letošním roce,“ řekl ve středu 6. března v Karviné na odborné konferenci Slezské dny vedoucí daňového odboru Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj Aleš Chwistek, jeden z přednášejících prvního dne konference věnovaného zkušenostem z metanolové kauzy. Návrh zákona o povinném značení lihu a návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o povinném značení lihu, začala vláda projednávat ve stejný den.

„Návrh by nám mohl výrazně pomoci v práci, je ovšem otázkou, co v něm zůstane, až projde Parlamentem,“ poznamenal Chwistek. Upozornil, že Celní správa není orgán činný v trestním řízení. Proto potřebuje nástroje, aby mohla postihovat nelegální činnost, jako bylo například pančování alkoholu jedovatým metanolem. Celníci by proto uvítali omezení prodejních míst alkoholu jen na kamenné obchody a povinnost koncese pro jeho prodejce. Za rozumný by považovali také výběr spotřební daně na alkohol prostřednictvím prodeje kontrolních pásek, jako je tomu u cigaret. Tato forma se ale zatím nesetkává s jednoznačnou politickou podporou. Celní správě by mohl práci zjednodušit i povinný kamerový systém ve výrobnách, kde se kolkují lahve, přičemž jeden kolek by mohl být maximálně na litr alkoholu. Co z těchto návrhů do zákona nakonec projde, zatím není jasné.

„Obávám se, že metanolová kauza nekončí. V různých skladech může ještě stále být uložený pančovaný alkohol, který se někdo může pokusit zpeněžit, zvláště teď před velikonocemi,“ varoval Chwistek. Radí proto zásadně nekupovat alkohol na tržištích nebo od podomních prodejců, ale jen v kamenných obchodech, jak ostatně vyplývá i ze zkušeností dalších složek podílejících se na likvidaci metanolové kauzy.

Další den konference, tedy čtvrtek 7. března, bude v dopoledních hodinách věnován především infekční epidemiologii a novým metodám dezinfekce, dílčí přednášky se budou týkat epidemie salmonelózy způsobené párky v rohlíku, klíšťové encefalitidě, která nás začne opět ohrožovat s příchodem teplého počasí, problematice boreliózy a nákazy virovou hepatitidou B. Odpoledne bude na programu problematika bezpečnosti potravin, například zdravotní rizika související s různými typy obalových materiálů. V pátek, poslední den konference, budou odborníci z různých institucí hovořit o životním prostředí a jeho vztahu ke zdraví.

Tradiční odbornou konferenci Slezské dny pořádá Krajská hygienická stanice v Ostravě ve spolupráci s Fakultní nemocnicí v Ostravě, koná se ve Společenském domě Lázní Darkov v Karviné.



Zpět