KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Spolupráce Česka a Polska začne přinášet konkrétní výsledky v čištění ovzduší


Zveřejněno: 8. 3. 2013

Tisková zpráva, Karviná, 8. března 2013

Desítky lidí nakažených úplavicí a měsíce mravenčí terénní práce. O zkušenostech se zvládnutím úplavice u sociálně slabých skupin obyvatel v Ostravě a posléze i v Havířově se ve čtvrtek na konferenci Slezské dny podělila Krajská hygienická stanice v Ostravě (KHS) s odborníky z řad lékařů i hygieniků z celé České republiky.

„Epidemie snad končí, poslední dva týdny jsme nezaznamenali ani jeden případ,“ uzavřela svou přednášku Šárka Matlerová z KHS poté, co popsala rozsahem neobvyklý případ, který si od loňského srpna vyžádal mimořádné nasazení hygieniků. Ve skupině obyvatel v Moravské Ostravě a Přívoze, ve Svinově a v Mariánských Horách se rozmohla úplavice během několika týdnů. Onemocnělo postupně celkem 170 lidí, kvůli vzájemným kontaktům muselo dodržovat přísná protiepidemiologická pravidla 365 lidí. Přesto nákazu zavlekli i do Havířova. Situaci komplikovalo, že mnozí z nich bydlí na ubytovnách, kde záchod využívá třeba celá chodba. Dodržování hygienických pravidel tak bylo poměrně náročné.

Druhý den konference se hovořilo také o epidemii salmonelózy, o klíšťové encefalitidě, možnostem ochrany proti borelióze či o zkušenostech s prevencí a léčbou virové hepatitidy B.

Na třináctý ročník tradiční konference Slezské dny, kterou ve Společenském domě Lázní Darkov Karviná uspořádala Krajská hygienická stanice v Ostravě ve spolupráci s Fakultní nemocnicí v Ostravě, se sjelo na 200 odborníků poslechnout si pětačtyřicet přednášek. Poslední den konference, pátek 8. března, je zaměřen především na problematiku životního prostředí. Mimo jiné se bude zabývat i přenosem prachu v ovzduší mezi Českem a Polskem.

„Ve slezském regionu je množství prachu, které se dostane z české strany na polskou a naopak, objemově zhruba stejné. Jenže zatímco prach z Česka proudí do Polska v menších dávkách od jara do podzimu, tak v topné sezoně se vítr otočí a přináší na Ostravsko zhruba během dvou měsíců vysoké koncentrace,“ vysvětluje Jiří Bílek ze Zdravotního ústavu Ostrava. Informace jsou výsledkem projektu česko-polské spolupráce R Silesia, který stejnými přístroji a stejnými metodikami mapoval stav znečištění na obou stranách hranice. Letos v srpnu končí, ale neznamená to, že skončí také přeshraniční spolupráce v této oblasti. Naváže totiž hned další projekt, který už by měl řešit konkrétní zdroje znečištění. Přestože se ukázalo, že polský průmysl je v emisích devětkrát silnější než ten český, chce se polská strana zaměřit především na lokální topeniště, kde by měla konkrétní opatření přinést rychlé výsledky. „Polsko se chce na území Slezska soustředit na plynofikaci, centrální zásobování a podobné kroky, k nimž jsme u nás přistoupili již dříve,“ vysvětluje Bílek s tím, že na pokračování projektu přeshraniční spolupráce chce české a polské Slezsko využít v dalším programovacím období od roku 2014 také evropské peníze.



Zpět