KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 33. týden


Zveřejněno: 15. 8. 2013

Ve 33. kalendářním týdnu pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě odebrali vzorky vody ke kontrole jakosti povrchových vod ke koupání na Opavsku, Bruntálsku a v okrese Karviná.

Jednalo se o tyto nádrže: Stříbrné jezero a Budišov nad Budišovkou v okrese Opava, nádrž Slezská Harta (3x), rybník Bohušov a nádrž Edrovice v Rýmařově v okrese Bruntál a vodní nádrž Těrlicko (3x) v okrese Karviná. Nádrž Tvrdkov v okrese Bruntál je nadále vypuštěna.

V rámci mimořádné kontroly byly odebrány vzorky na vodní nádrži Baška.

Laboratorní analýzy prokázaly, že na vodní nádrži Baška na Frýdeckomístecku došlo k masivnímu rozvoji toxických sinic, v důsledku čehož hygienická služba koupání v této nádrži nedoporučuje. Kvalita vody je hodnocena červeným sluníčkem.

Rovněž velmi výrazný nárůst toxických sinic byl potvrzen v rybníku Bohušov na Bruntálsku. Také v této nádrži je kvalita vody hodnocena červeným sluníčkem a koupání v nádrži není doporučováno.

Sinice mohou být příčinou řady zdravotních problémů u koupajících se osob. Vedle alergických reakcí (vyrážky, zarudlé oči, rýma) může dojít vlivem produkovaných toxinů ke střevním a žaludečním potížím, bolestem hlavy i jaterním problémům. Míra zdravotních komplikací je závislá na citlivosti člověka, množství vody, které spolkl při koupání, době, kterou ve vodě strávil a samozřejmě na míře znečištění vody sinicemi. Zvlášť nebezpečné jsou sinice pro malé děti, neboť váží méně než dospělí, a proto stejná dávka sinic u nich vyvolá větší potíže.

Kvalita vody na ostatních vzorkovaných nádržích v tomto týdnu vykazuje vyhovující kvalitu.

Provozovatel zařízení SRA Hlučín zajistil v tomto týdnu v souladu s monitorovacím kalendářem kontrolu kvality vody v jezeře štěrkovny. Ve srovnání s výsledky laboratorních rozborů z minulého týdne došlo k mírnému zlepšení kvality vody v ukazateli „sinice“. Voda je hodnocena modrým sluníčkem.

Počátkem tohoto týdne byly rovněž odebrány vzorky ke kontrole kvality vody v přírodním koupališti (bazén – plavci) v Ostravě – Porubě - Vsi. Výsledky laboratorních rozborů prokázaly vyhovující kvalitu vody.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici zde.



Zpět