KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 34. týden


Zveřejněno: 22. 8. 2013

V souladu s monitorovacím kalendářem provedli pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě v tomto týdnu kontrolu kvality vody na přírodních vodních plochách ke koupání v okresech Frýdek – Místek (nádrže Brušperk, Baška, Olešná a Žermanická přehrada) a Nový Jičín (Kacabaja, Větřkovice, Čerťák a Údolí mladých).

Mimořádně byly provedeny kontrolní odběry vody v Bohušovském rybníku na Bruntálsku za účelem ověření vývoje situace v nádrži z pohledu výskytu sinic. Oproti výsledkům z minulého týdne nedošlo v kvalitě vody v této nádrži k zásadnějším změnám. I nadále se zde koupání nedoporučuje vzhledem k přetrvávajícím vysokým hodnotám toxických sinic ve vodě.

Laboratorní analýzy potvrdily zlepšení kvality vody v přehradě Baška, kde došlo k významnému snížení počtu toxických sinic. I nadále však představuje koupání v nádrži zvýšené riziko pro vnímavé jedince (těhotné ženy, malé děti, alergici). Těmto skupinám se doporučuje zkrátit dobu pobytu ve vodě nádrže a po koupání se osprchovat v pitné vodě.

Kvalita vody ke koupání na ostatních sledovaných vodních plochách je i nadále vyhovující. V Žermanické přehradě sice došlo v důsledku pomnožení zelených řas ke zhoršení smyslově postižitelných vlastností vody, koupání zde je však i nadále bez zdravotních rizik.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici zde.



Zpět