KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Reakce na Speciál ČT24 - Metanol stále zabíjí


Zveřejněno: 20. 12. 2013

Jako ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě („KHS“), tedy orgánu státní správy, kterému byla v rámci kraje svěřena řídící úloha v kauze metanol, musím vyjádřit údiv nad výroky Ing. Menšíka, tajemníka Magistrátu města Havířova, které zazněly ve Speciálu ČT24 nazvaném „Metanol stále zabíjí“ a vysílaném dne 18.12.2013 od 20 hod. Především jde o údajně chybějící koordinaci kontrolních orgánů při řešení případů otrav metanolem.

Dále v bodech:

  • Při mimořádných událostech je smyslem přijatých opatření zmírnění dopadů na obyvatelstvo. Právě proto KHS ještě v tentýž den, kdy přijala první informaci o případech otrav metanolem, tedy 6.9.2012, zakázala prodej alkoholu ve stánku, kde byl závadný alkohol údajně zakoupen. Případy převzala Policie ČR a Celní správa.
  • Následující den probíhaly intenzivní kontroly ve stáncích a podobných zařízeních na celém území Moravskoslezského kraje, byla informována média.
  • Krize je proces, má svůj vývoj, který je třeba sledovat a adekvátně přijímat opatření. Případy otrav, zpočátku individuální, postupně vykazovaly rysy epidemie neinfekčního onemocnění. Tomu odpovídal stupeň zapojení i spolupráce kontrolních složek.
  • V reakci na prudký nárůst případů otrav zasedala Bezpečnostní rada Moravskoslezského kraje, která v danou chvíli plnila roli ústředního, ad-hoc zřízeného orgánu řešícího krizi. Na centrální úrovni byl zřízen krizový štáb při Ministerstvu zdravotnictví. V tentýž den, tj. 12.9.2012 byla koordinace postupu složek v kraji svěřena KHS. Infomace o absenci ústředního orgánu řešícího krizi je proto scestná.
  • KHS denně organizovala schůzky se zástupci kontrolních orgánů právě za účelem jednotného postupu a zamezení duplicitní činnosti na území Moravskoslezského kraje. O závěrech byly denně informovány obce, veřejnost, média.
  • Byly aktivovány všechny složky Integrovaného záchranného systému. KHS zajišťovala nepřetržitou tísňovou linku v Integrovaném bezpečnostním centru v Ostravě.
  • Při bezplatných kontrolách lihovin iniciovaných hlavním hygienikem, navštívilo koncem roku 2012 pracoviště KHS v celém kraji přes 2000 občanů, prověřeno bylo téměř 6 tis. lahví, z toho 1300 laboratorně. 1/3 vyšetřených vzorků nevyhověla z důvodu nadlimitního množství metanolu nebo isopropanolu.
  • Kontrolní orgány provedly společně téměř 40 000 kontrol, v desítkách vzorků byl zjištěn metanol a další látky v nadlimitním množství, tak se předešlo dalším otravám.
  • Přesto, podobná prohlášení tajemníka Magistrátu města Havířova, mohou v konečném důsledku negativně ovlivnit vnímání a důvěru obyvatel k činnosti kompetentních orgánů nejen během krize a v očích veřejnosti mařit úsilí pracovníků KHS, Policie ČR, Celní správy ČR, Hasičského záchranného sboru, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, České obchodní inspekce, krajských úřadů a krajských zdravotnických zařízení.
  • Z pohledu nasazení kontrolních složek nelze situaci hodnotit jako selhání systému. Naopak, přinejmenším na území Moravskoslezského kraje se operativně vytvořený systém ukázal jako flexibilní a funkční. Jestliže výtka směřovala k právnímu rámci, kterým byl systém historicky nastaven, pak míří mimo působnost KHS.
  • Za celou dobu trvání kauzy nebyla koordinační činnost KHS a součinnost ostatních složek zpochybňována. Jistěže se objevovaly potíže, proto jakékoliv připomínky k přenosu informací a návrhy na zlepšení systému byly řešeny průběžně. Avšak na výhrady vznesené s více než ročním odstupem, tedy ex-post, již nelze reagovat jinak, než rozhořčením nad znevážením práce všech zúčastněných.

V Ostravě, 20.12.2013

MUDr. Helena Šebáková



Zpět