KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Informace KHS MSK ke kontrolám lihovin


Zveřejněno: 30. 12. 2013

Od počátku prosince 2013 pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě kontrolovali prodej alkoholických nápojů při vánočních akcích na území Moravskoslezského kraje. Tak tomu bylo například na vánočním jarmarku v Krnově, vánočních trzích ve Frýdku-Místku či na Masarykově náměstí v Ostravě. Naopak, v řadě měst a obcí při těchto akcích alkoholické nápoje nebyly nabízeny. Prověřeno bylo kolem 70 stánků a jiných provozoven s prodejem alkoholických nápojů. Podezřelé lihoviny zjištěny nebyly. Informace o kvalitě prodávaných alkoholických nápojů budou k dispozici po provedení analýz odebraných vzorků.

Mimo tuto akci prováděla KHS kontroly lihovin v zařízeních společného stravování také v období od počátku roku. Na území Moravskoslezského kraje bylo provedeno přes 3000 kontrol. Z odebraných vzorků 12 nevyhovělo legislativním požadavkům: v 1 vzorku odebraném na Frýdecko-Místecku bylo zjištěno nadlimitní množství methanolu, v 1 vzorku odebraném na Třinecku byl zjištěn 2-propanol. Oba případy postoupeny k dalšímu šetření Celní správě a Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Ostatní nevyhovující nálezy byly spojeny s překročením povolené odchylky obsahu etanolu ve srovnání s údajem uvedeným na obalu výrobku. Za porušení právních předpisů byla zahájena správní řízení.

KHS MSK nadále nabádá občany k obezřetnosti před konzumací podezřelého alkoholu (řádně neznačený, nekolkovaný, z neznámého zdroje).

Přehled etiket lahví, ve kterých byl nalezen závadný alkohol, je k dispozici na webových stránkách MZ ČR.



Zpět