KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Výsledky vyšetření vzorků potravin a pokrmů v roce 2013


Zveřejněno: 20. 2. 2014

Kontrolní aktivity Odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě jsou zaměřeny cíleně na aktuální problematiku bezpečnosti potravin. V roce 2013 kontroly směřovaly na grilované pokrmy, ve kterých byl zkoumán obsah polyaromatických uhlovodíků, dále na mikrobiologickou kvalitu zmrzlin, studených omáček a dresinků a na pokrmy z ryb. Pokračovaly kontroly původu lihovin, včetně zjišťování obsahu metanolu.

Celkem bylo odebráno 555 vzorků potravin a stěrů z prostředí. Laboratorním vyšetřením bylo prokázáno 55 (10%) nevyhovujících vzorků. V odebraných vzorcích nebyla zjištěna přítomnost patogenních mikroorganismů, po mikrobiologické stránce však nevyhovělo 37 vzorků, zejména z důvodu nálezu indikátorových mikroorganismů ve zmrzlinách, krémových zákuscích a stěrech z prostředí. Tyto nálezy svědčí o nedostatečné úrovni hygieny výrobního procesu. Provozovatelé potravinářských podniků mají dle platných předpisů provádět vlastní vyšetření stanovených kritérií a přijímat potřebná opatření (např. zvýšení úrovně sanitace, zvýšení kontroly dodržování teplotního řetězce, ověření fungování systému HACCP). Na základě zjištěných výsledků byla ze strany KHS provozovatelům příslušná opatření nařízena. Z chemických ukazatelů zkoumaný obsah polyaromatických uhlovodíků vyhověl stanoveným limitům. Při pravidelném sledováním obsahu syntetických barviv ve zmrzlinách byl nadlimitní obsah barviva zjištěn pouze v 1 z 55 vzorků. Obsah metanolu a 2-propanolu byl ověřen u 150 vzorků lihovin. Z uvedeného počtu v 1 vzorku bylo zjištěno nadlimitní množství methanolu (slivovice), 1 vzorek obsahoval značné množství 2-propanolu a zároveň obsah ethanolu o téměř 50 % vyšší než uváděl údaj na etiketě výrobku (tuzemák). Ve 3 případech byly navíc zjištěny nedostatky ve značení lihovin. Provozovatelům bylo nařízeno vyřadit tyto lihovin z oběhu a případy byly postoupeny věcně příslušným orgánům dozoru k dalšímu řízení.

Odbor hygieny výživy provádí rovněž šetření příčin onemocnění z potravin. V rámci šetření zjišťuje způsob zacházení s potravinami, ověřuje bezpečnost surovin i hotových pokrmů a zkoumá technologické postupy. V roce 2013 proběhlo 58 těchto šetření, všech 68 vzorků odebraných v souvislosti s onemocněním bylo na přítomnost patogenních mikroorganismů negativní.

Součástí činnosti hygieny výživy je rovněž kontrola výskytu nebezpečných potravin hlášených v systému rychlého varování (RASFF). Na základě hlášení z tohoto systému proběhly v roce 2013 kontroly výskytu výrobků s podezřením na záměnu hovězího masa za koňské. V 9 případech byly odebrány vzorky k prokázání přítomnosti koňské DNA, z toho 1 vzorek byl pozitivní. Tento výrobek byl neprodleně vyřazen z oběhu. Dále byl prověřen výskyt masa neznámého původu, dovezeného z Holandska. Maso bylo nalezeno ve 2 provozovnách a následně bylo zakázáno jeho použití pro přípravu pokrmů.

Za velice důležitou je pokládána komunikace s veřejností a sdělovacími prostředky, kdy závažné informace vztahující se k bezpečnosti potravin jsou průběžně umísťovány v aktualitách. Zde rovněž provozovatelé stravovacích služeb naleznou informace o seminářích v oblasti hygieny stravování, zásad výroby bezpečných pokrmů a požadavcích legislativy.



Zpět