KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Výsledky vyšetření vzorků potravin a pokrmů v roce 2014


Zveřejněno: 16. 3. 2015

Součástí kontrolní činnosti Odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě jsou odběry vzorků potravin, pokrmů, případně stěrů z prostředí. Cílem této aktivity je ověření dodržování ukazatelů bezpečnosti potravin po mikrobiologické i chemické stránce.

V roce 2014 byl odběr vzorků zaměřen na obsah syntetických barviv ve zmrzlinách, na mikrobiologickou kvalitu zmrzlin a sýrových specialit, na obsah akrylamidu ve smažených a pečených potravinách. Průběžně byly odebírány rovněž vzorky epidemiologicky rizikových cukrářských a lahůdkářských výrobků a vzorky teplých pokrmů, zejména rizikovějších typů, jakými jsou např. hamburgry, kebab. Stěry byly provedeny převážně z prostředí stravovacích zařízení ve zdravotnictví a sociálních službách.

Celkem bylo odebráno 434 vzorků, včetně 75 stěrů, z toho 44 tj. 10% neodpovídalo ve sledovaných ukazatelích legislativním požadavkům. Po mikrobiologické stránce nevyhovělo 33 vzorků. Z toho ve dvou vzorcích cukrářských výrobků byla zjištěna přítomnost patogenních mikroorganismů (Salmonella enteritidis). U ostatních vzorků se jednalo o nálezy koliformních bakterií a Enterobacteriaceae ve zmrzlinách, krémových zákuscích a stěrech z prostředí. Tyto výsledky jsou důkazem nedostatečně udržované čistoty prostředí a zároveň svědčí o tom, že provozovatelé nesledují stanovené ukazatele hygienické úrovně výrobního procesu. Z důvodu nevyhovujících nálezů byla provozovatelům uložena opatření, zejména zákaz výroby, vyřazení výrobků, provedení sanitace a úprava postupů v systému HACCP.

Z chemického hlediska nevyhovělo 11 vzorků, a to 9x pro nedodržení obsahu etanolu v alkoholických nápojích a 2x pro obsah nepovolených syntetických barviv ve zmrzlinách.

Šetření podezření na onemocnění z potravin

V roce 2014 proběhlo 38 šetření příčin onemocnění z potravin, provedených na základě informací protiepidemického oddělení. Dalších 26 šetření se týkalo podnětů ze strany občanů (často anonymní), kteří uváděli zdravotní potíže po konzumaci potravin. V této souvislosti byly provedeny kontroly i v provozovnách distribuční sítě (hypermarkety, prodejny potravin), ale i u výrobců potravin (masné výrobky, cukrářské výrobky).

V průběhu kontrol bylo z důvodu ověření bezpečnosti potravin odebráno 102 vzorků, včetně 20 stěrů. Rozsah vyšetření zahrnoval především přítomnost patogenních mikroorganismů (salmonel, listerií, kampylobakterů, stafylokoků) a jejich toxických produktů (enterotoxinů). Ve dvou vzorcích byl potvrzen pozitivní nález patogenů v potravinách.

V prvním případě se jednalo o nález zárodků Salmonella enteritidis v cukrářském výrobku (jádrový rohlíček); zároveň byl u zaměstnance výrobny potvrzen jiný typ salmonel. Provozovateli byl uložen příkaz k sanitaci a desinfekci, zákaz výroby daného výrobku do doby předložení vyhovujících výsledků a sankční postih. Další případ se opět týkal nálezu S.enteritidis v cukrářském výrobku (roláda); navíc byl potvrzen stejný fagotyp z biologického materiálu nemocného člověka. Tím byla prokázána přímá souvislost konzumace potraviny s onemocněním. Provozovateli byl uložen příkaz k sanitaci a desinfekci, zákaz výroby do doby předložení vyhovujících výsledků, úprava postupů HACCP, sankce.

V souvislosti s šetřením výskytu nebezpečných potravin, hlášených v systému rychlého varování RASFF, bylo v roce 2014 ověřeno stažení těchto potravin z tržní sítě v 51 provozovnách společného stravování. Konkrétní případy notifikovaných výrobků zahrnovaly například podmáslové koláče s bobulovým ovocem z Německa nahlášených do systému v souvislosti s virovou hepatitidou typu A; dále máta peprná, která nevyhověla pro obsah chlorečnanů, mák modrý z důvodu obsahu morfinu a mražené králičí hřbety z Číny z důvodu nálezu zakázané látky nitrofuranu. Posledním případem bylo vepřové maso z Dánska stažené z důvodu obsahu syntetického hormonu diethylstilbestrolu (DES).

Na území Moravskoslezského kraje byly notifikované výrobky zachyceny v 1 případě (podmáslové koláče), následně byl vydán zákaz jejich uvedení do oběhu.



Zpět