KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Kontrola předmětů běžného užívání v roce 2014


Zveřejněno: 19. 3. 2015

Pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě provedli v roce 2014 celkem 712 kontrol za účelem ověření bezpečnosti a kontroly označení předmětů běžného užívání. Zkontrolováno bylo celkem 1943 předmětů běžného užívání, mezi které patří výrobky určené pro styk s potravinami, např. kuchyňské nádobí, potravinářské obaly, dále kosmetika, hračky a výrobky pro děti ve věku do 3 let.

U výrobců předmětů běžného užívání byla provedena kontrola prohlášení a atestů k výrobkům, prověřeno bylo také dodržování požadavků správné výrobní praxe, včetně související povinné dokumentace. Kontroly v distribuční síti byly zaměřeny zejména na prošetření správnosti označení výrobků a kontrolu výskytu zakázaných látek, přítomných ve složení výrobků. Nejčastěji byly zjišťovány závady v označení kosmetických přípravků a výrobků určených pro děti do 3 let. Jednalo se např. o neuvedení výrobce, dovozce, distributora, seznamu přísad, šarže, případně nebyl k výrobku k dispozici návod k bezpečnému použití v českém jazyce. Nedostatky v označení byly zjištěny celkem u 225 předmětů běžného užívání, nevyhovělo tedy 11,6 % výrobků. Prošetřeno bylo 27 podnětů spotřebitelů, z tohoto počtu bylo 16 podnětů oprávněných. Podněty se týkaly např. absence označení kosmetických přípravků v českém jazyce, nevyhovujících prostor pro výrobu kosmetických přípravků. U výrobků určených pro styk s potravinami byly prošetřeny podněty na nevyhovující funkční, mechanické a senzorické vlastnosti výrobků. V roce 2014 bylo odebráno k laboratornímu vyšetření celkem 61 vzorků předmětů běžného užívání, 49 odebraných vzorků vyhovělo ve sledovaných ukazatelích požadavkům platné legislativy, 12 vzorků nevyhovělo, což činí 19,7 %. Výrobky byly testovány z hlediska chemického složení, výskytu zakázaných látek, migrace rizikových látek z výrobků, senzorických vlastností a mikrobiální čistoty.

Závady byly zjištěny celkově u 237 druhů předmětů běžného užívání, z tohoto počtu 225 výrobků vykazovalo nedostatky v označení na etiketách a 12 výrobků bylo nebezpečných z hlediska uvolňování rizikových látek z materiálu výrobku. Při zjištění nevyhovujících výrobků v tržní síti byla v průběhu kontrol provedena nápravná opatření a výrobky byly neprodleně staženy z prodeje. O výskytu těchto výrobků byly informovány krajské hygienické stanice, na jejichž území sídlí dodavatelé těchto výrobků a Ministerstvo zdravotnictví ČR, které vyhlásilo výrobky jako nebezpečné. Za zjištěné nedostatky bylo uloženo 68 sankcí formou peněžitých příkazů a správních řízení v celkové výši 402 000 Kč. Z prodeje bylo staženo 7 798 kusů předmětů běžného užívání, které nevyhověly požadavkům platné legislativy.



Zpět