KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Průjmová onemocnění a léto


Zveřejněno: 18. 7. 2012

S příchodem léta KHS MSK každoročně zaznamenává nárůst akutních průjmových onemocnění. Nejčastějšími původci těchto onemocnění jsou bakterie Campylobacter, Salmonella a v neposlední řadě i viry. Bakterie Campylobacter zapříčinila v prvním pololetí letošního roku 62 % všech průjmových onemocnění v Moravskoslezském kraji, což představuje 1407 onemocnění, z toho 676 onemocnění bylo zaznamenáno u dětí do 15 let. Obdobný výskyt byl zaznamenán i v loňském roce. Proto chceme upozornit na tuto nepříznivou epidemiologickou situaci včetně toho, jak lze snížit riziko výskytu těchto onemocnění.

Kampylobakterióza je zoonóza, tj. nákaza přenášena ze zvířat na lidi. Vnímaví u této nákazy jsou všichni jedinci. Původce onemocnění se nejčastěji nachází v syrovém mase, hlavně v drůbežím. K nákaze dochází zejména požitím nedostatečně tepelně upraveného drůbežího masa. Jako vehikulum se dále uplatňují měkké salámy, tlačenky, sekané, játrovky a paštiky. Zdrojem nákazy mohou být i domácí mazlíčci, tj. psi a kočky.

Jak lze předejít kampylobakterióze?
Nejdůležitější je důkladná hygiena rukou:

  • před přípravou jídla,
  • po práci se syrovým masem,
  • před jídlem,
  • po použití toalety nebo výměně dětských plen,
  • po kontaktu s domácími mazlíčky nebo jinými zvířaty,
  • po práci na zahradě.
Při nakupování potravin je nutné kontrolovat:
  • jejich vzhled a kvalitu,
  • dobu použitelnosti,
  • vhodnost skladování.
V kuchyni důsledně oddělovat:
  • syrové potraviny od již tepelně upravených a určených ke konzumaci,
  • syrové maso skladovat v lednicích na nižších místech než potraviny určené ke konzumaci,
  • všechny potraviny dostatečně tepelně zpracovávat,
  • udržovat všechny plochy v kuchyni a vybavení kuchyně, včetně nožů a dřezů čisté.

Onemocnění se projevuje nejčastěji průjmem, zvracením, bolestmi břicha, křečemi a celkovou slabostí. Tyto problémy obvykle trvají 2 – 3 dny. Důležité je dostatečné zavodňování organismu. Pokud se budeme snažit dodržovat všechna výše uvedená doporučení, můžeme výrazně snížit riziko onemocnění kampylobakteriózou a všemi dalšími původci akutních průjmových onemocněních.



Zpět