KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Dny NATO 2015 - kontrola stánků s občerstvením


Zveřejněno: 22. 9. 2015

Ve dnech 19. a 20.9.2015 byl proveden státní zdravotní dozor pracovnicemi Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě na patnáctém ročníku tradiční akce Dny NATO, konané v areálu letiště Leoše Janáčka v Mošnově. Celkem bylo zkontrolováno 75 stánků s občerstvením, uložena byla pouze jedna bloková pokuta, a to ve výši 1000,- Kč.

Stravování zpravidla zajišťují dlouhodobě prověřovaní prodejci, kteří jsou s hygienickými požadavky dobře obeznámeni, s nimiž organizátoři akce každoročně spolupracují. Sortiment nabízený k prodeji byl obdobný jako v předešlých ročnících. Jednalo se především o pokrmy rychlého občerstvení - hotdogy, hamburgery, ohřívané uzeniny, kebab, dále speciality na grilu - grilovaná masa a klobásy, teplé pokrmy - bramborové placky, halušky, langoše, vařená kukuřice či asijské speciality - závitky, pečené nudle. Objevily se také sladké pokrmy - trdelníky, palačinky nebo točená zmrzlina. Prodej čepovaných nápojů byl zajišťován výhradně do nevratných jednorázových obalů, pro přípravu občerstvení byla používána balená pitná voda.

Stánky byly dle sortimentu vybaveny potřebným technologickým vybavením, např. kontaktními grily, výdejními ohřívacími vanami, mikrovlnnými troubami, rychlovarnými konvicemi. Za prodejními stánky měli někteří prodejci umístěna doprovodná vozidla pro zajištění skladovacích, chladících a mrazících kapacit. Potraviny byly vhodně skladovány v chladících zařízeních a na všech stupních chráněny před kontaminací. Některé ze stánků byly nadstandardně vybaveny.

Prodej hotových pokrmů a pokrmů rychlého občerstvení byl prováděn hygienickým způsobem, prodejci používali jednorázové rukavice. K zajištění požadavků na osobní i provozní hygienu měli prodejci k dispozici např. kanystry či barely s výpustním kohoutem, konvice na ohřev vody, watercoolery s tekoucí teplou a studenou vodou. Samozřejmostí byla vybavenost personálu prostředky na mytí a hygienické osušení rukou, někde i dezinfekční ubrousky.

Kontrolou teploty pokrmů a teploty prostředí v chladících zařízeních nebyly zjištěny závady. Suroviny byly skladovány za teplotních podmínek doporučených výrobci a dle zásad slučitelnosti. Namátkovou kontrolou nebyly zjištěny suroviny k přípravě pokrmů s prošlým datem použitelnosti nebo minimální trvanlivosti, k surovinám byly předloženy dodací listy. Při manipulaci se surovinami a hotovými pokrmy nebylo zjištěno křížení. Provozní i osobní hygiena byla vyhovující, pracovníci měli zdravotní průkazy. Pokud byly zjištěny drobné nedostatky, provozovatelé je v průběhu kontroly ihned odstranili.

V jednom případě byla uložena bloková pokuta ve výši 1000,- Kč za neuplatnění znalostí nutných pro výkon činnosti epidemiologicky závažné. Jednalo se o nesplnění požadavků na ochranu potravin před kontaminací a nedodržení požadavků na provozní hygienu.

Pro provozovatele stánků či personál byla vyhrazena mobilní WC typu TOI TOI. Po celém areálu letištní plochy bylo k dispozici dostatečné množství kontejnerů k ukládání odpadků.

Díky trvale aktivnímu přístupu KHS Ostrava, kontrolám provedeným v předcházejících letech a dobré spolupráci s organizátory není překvapením, že počet zjištěných nedostatků se v průběhu let neustále snižoval až na letošní úroveň, kdy téměř nebyly hygienické závady zjištěny. To je z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví velmi pozitivní zpráva a také příslib do dalších let jak pro návštěvníky, tak pro organizátory, kteří tím potvrzují vysokou úroveň celé akce.



Zpět