KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

KHS MSK organizovala a řídila cvičení složek IZS k záchraně pacientky s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc


Zveřejněno: 10. 11. 2015

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje ve spolupráci se složkami IZS ( HZS MSK, ZZS MSK, PČR) nacvičovala včera zásah složek IZS při podezření na výskyt vysoce nakažlivé nemoci. Cvičení bylo součástí plánu pro rok 2015 a na přípravě jeho anotace se vedle pracovníků KHS MSK podíleli i odborníci z řad záchranné služby MSK a pracovníci HZS MSK.

Cvičení bylo provedeno v areálu SOŠ PO a VOŠ PO ve Frýdku – Místku.

Simulována byla situace, kdy jedna z frekventantek kurzu onemocní pravděpodobnou vysoce nakažlivou nemocí – onemocněním virem MERS CoV. Na místo byla povolána posádka RZP, která první vyslovila podezření na možnost výskytu nakažlivé nemoci a informovala dispečink. Dále se postupovalo podle schválené krizové dokumentace, byl uvědomen sloužící epidemiolog KHS MSK a aktivovány jednotlivé složky IZS, které se podílely na zvládnutí situace. Celý zásah řídil a koordinoval epidemiolog KHS, který se dostavil na místo neprodleně po informaci z operačního střediska HZS MSK. Podle jeho pokynů byla pacientka připravena k transportu vozidlem ZZS do nemocnice Na Bulovce v Praze. V místě zásahu byla provedena protiepidemická opatření, byly poučeny osoby v kontaktu s pacientkou. Součástí nácviku bylo také provedení dekontaminace místa zásahu a zasahujících osob, které zajišťovala přítomná jednotka HZS MSK a tým ZÚ Ostrava, který je pro tyto situace vybaven za metodického vedení pracovníků SÚJCHBO.

Vysoce nakažlivé nemoci se v posledních letech stávají reálnou hrozbou pro naše obyvatele. Nejde jen o možnost zavlečení nákazy například z exotické dovolené, ale díky globalizaci hrozí i onemocnění importovaná cizími státními příslušníky, při mezinárodních sportovních a kulturních akcích, i při nelegální migraci. V letošním roce bylo v Moravskoslezském kraji již řešeno i reálné ohrožení zdraví touto nákazou, diagnóza se však naštěstí nakonec nepotvrdila.Včerejší cvičení tak sloužilo zejména jako nácvik společných postupů, které by měly co nejvíce snížit riziko nákazy dalších osob a zajistit ochranu populace.

Cvičení proběhlo úspěšně a potvrdilo připravenost KHS MSK, složek IZS MSK a ZÚ Ostrava k řešení reálných situací podobného typu.



Zpět