KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 30. týden


Zveřejněno: 29. 7. 2016

V souladu s monitorovacím kalendářem odebrali pracovníci KHS MSK začátkem týdne vzorky ke kontrole kvality vody na koupacích místech v okresech Opava, Bruntál a Karviná. Mimořádně byly provedeny kontrolní odběry vody v nádržích Brušperk a Baška v okrese Frýdek – Místek za účelem ověření vývoje situace v nádržích z pohledu výskytu sinic. Výsledky rozborů v obou případech potvrdily zvýšené množství sinic ve vodě. Nadále proto platí doporučení pro vnímavé osoby (malé děti, těhotné ženy, alergici, osoby s oslabeným imunitním systémem), aby omezily pobyt ve vodě a po koupání se osprchovaly nejlépe pitnou vodou. Koupání v nádrži Brušperk je rovněž rizikové i s ohledem na potvrzenou přítomnost cerkárií ve vodě v loňské koupací sezóně.

V nádržích Slezská Harta, Tvrdkov, Edrovice, Budišov nad Budišovkou, Stříbrné jezero a na koupacím místě Těrlicko - střed nedošlo k významnějším změnám - voda je vhodná je koupání bez omezení. I přes zhoršené senzorické vlastnosti vody (snížená průhlednost v důsledku přítomnosti zelených řas) na zbývajících dvou koupacích místech Těrlické přehrady (Pacalůvka, Pod motelem) a v rybníku Bohušov je koupání v těchto nádržích bez zdravotních rizik.

Kontrola kvality vody ze strany provozovatele byla provedena i v přírodním koupališti v areálu letního koupaliště v Ostravě – Porubě (bazén plavci) a v areálu štěrkovny Hlučín (volné jezero a bazén B1). Na všech uvedených místech je kvalita vody vyhovující.

V rámci dozorové činnosti zkontrolovali pracovníci KHS MSK kvalitu vody v nádržích bez úpravy vody u Rekreačního střediska Krkoška v Kunčicích pod Ondřejníkem a Wellness hotelu Bahenec v Písku u Jablunkova. I v těchto nádržích je voda vhodná ke koupání.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě včetně nádrží ke koupání bez úpravy vody jsou k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.



Zpět