KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 32. týden


Zveřejněno: 11. 8. 2016

Pracovníci KHS MSK pokračovali v pravidelných kontrolách kvality vody ke koupání. V tomto týdnu byly vzorky odebrány na koupacích místech v okresech Opava, Bruntál a Karviná. Mimořádně byly provedeny kontrolní odběry vody v nádrži Baška v okrese Frýdek – Místek za účelem ověření vývoje situace v nádrži z pohledu výskytu sinic. Laboratorní analýzy potvrdily zvýšené množství sinic ve vodě této nádrže. Nadále proto platí doporučení pro vnímavé osoby (malé děti, těhotné ženy, alergici, osoby s oslabeným imunitním systémem), aby omezily pobyt ve vodě a po koupání se osprchovaly nejlépe pitnou vodou.

V ostatních sledovaných nádržích (Slezská Harta, Tvrdkov, Edrovice, lom Svobodné Heřmanice, Budišov nad Budišovkou, Stříbrné jezero a Těrlická přehrada) je voda vhodná ke koupání bez omezení. I přes přetrvávající zhoršené senzorické vlastnosti vody (snížená průhlednost v důsledku přítomnosti zelených řas) je v rybníku Bohušov koupání bez zdravotních rizik.

Kontrola kvality vody ze strany provozovatele byla provedena i v přírodním koupališti v areálu letního koupaliště v Ostravě – Porubě (bazén plavci) a v areálu štěrkovny Hlučín (volné jezero a bazén B1). Z důvodu masivního výskytu vodních rostlin (stolístek klasnatý) na Hlučínském jezeře je voda hodnocena jako vhodná ke koupání se zhoršenými senzorickými vlastnostmi. Ve zbývajících dvou nádržích je kvalita vody vyhovující.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě včetně nádrží ke koupání bez úpravy vody jsou k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.



Zpět