KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Ozon u svářečů


Zveřejněno: 28. 2. 2017

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě provedla v rámci specializované prověrky měření a hodnocení pracovního prostředí u svářečů se zaměřením na faktor chemické látky ozon, který vzniká při svařování. Kovovýroba vč. svařoven je pro rok 2016 celostátní prioritní oblast výkonu státního zdravotního dozoru odboru hygieny práce.

Dýmy ze svařování jsou směsí kovových částic a plynů vznikajících při svářecích procesech. Obecně mají různorodé složení, v závislosti na použitých materiálech a obsahují velké množství škodlivin. Složení se mění v závislosti na typu svařování a zpravidla obsahuje oxidy kovů a jiné reakční produkty, částice elektrod a plyny vznikající UV zářením, ozon a ochranné plyny. Svařovací plyny vstupují do lidského těla plícemi. Mísí se se vzduchem, který vdechujeme.

Ozon jako silné oxidační činidlo může reagovat s celou škálou biologicky významných látek a způsobuje vznik peroxidů polynenasycených mastných kyselin a aminokyselin enzymů a koenzymů atd. proto působí negativně na buněčné membrány. Ozon má na lidské zdraví negativní účinky, vdechování ozonu vyvolává pokles kapacity plic v závislosti na jeho koncentraci a na hloubce dýchání, vede ke vzniku zánětlivých onemocnění plic, narušení vývoje plic a snížení jejich funkce, působí dráždění a nemoci dýchacích cest, zvyšuje riziko astmatických záchvatů, podráždění očí a bolest hlavy.

Bylo provedeno měření koncentrace ozonu u svářečů a zhodnocení tohoto faktoru pracovního prostředí, který se běžně neměří a nehodnotí v pracovním prostředí ani v rámci kategorizace prací. Měření bylo provedeno u tří zaměstnavatelů zaměřených na strojírenskou výrobu. Měřeno bylo svařování s dnes nejpoužívanější technologií svařování v ochranné atmosféře oxidu uhličitého a argonu, měření bylo provedeno u třech různých poměrů těchto plynů. Měřeními bylo prokázáno, že při svařování nedochází k překračování přípustných expozičních limitů (PEL) a nejvyšší přípustné koncentrace u faktoru pracovního prostředí ozon. Celosměnová expozice ozonu byla zjištěna v jednom měření na úrovni 0,2 PEL a dále ve dvou měření na úrovni 0,6 PEL, což odpovídá zařazení do druhé nerizikové kategorie prací dle zákona č.258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví, a vyhlášky č. 432/2003 Sb., (kategorizace prací), ve znění pozdějších předpisů. Výsledky měření prokázaly dodržení limitů v pracovním prostředí významně pod hygienickými limity u faktoru chemické látky ozon tzn., že se nejedná o faktor významně ovlivňující pracovní podmínky svářečů.



Zpět