KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Tisková zpráva k vývoji situace v Moravskoslezském kraji a v okrese Karviná 5.7.2020


Zveřejněno: 5. 7. 2020

K návrhům, že je nutno vyhlásit pro okres Karviná plošná karanténní opatření, uvádíme, že situace na Karvinsku není nová. Ohnisko na Karvinsku v OKD na dole Darkov řešila KHS Moravskoslezského kraje od poloviny května. Jednalo se o obdobné ohnisko, kde KHS rovněž organizovala plošné odběry u zaměstnanců a přijala protiepidemická opatření. Ohnisko je dnes prakticky vyhaslé a další případy se v něm neobjevují.

V současnosti se řeší ohnisko na dolech ČSM Sever a ČSM Jih. KHS i zde provedla plošné testování zaměstnanců, na jehož základě bylo izolováno cca 700 pozitivních horníků. Osoby, které s nimi byly v kontaktu (a jedná se převážně o rodinné příslušníky), byly dány do karantény a probíhá jejich testování.

Z průběžně hlášených dat vyplývá, že onemocnění se mimo okres Karviná nešíří. V sousedících okresech Ostrava a Frýdek-Místek jsme zaznamenali nárůst v řádech desítek případů, tyto případy však zahrnují převážně rovněž horníky z OKD a jejich rodinné příslušníky. V ostatních okresech Moravskoslezského kraje, ani v jiných krajích ohnisko na Karvinsku nepředstavuje reálné epidemiologické riziko.

Dále je nutno konstatovat, že přes velký nárůst pozitivních případů je cca 90% pozitivních osob bezpříznakových nebo pouze s mírnými příznaky a nedochází k přetěžování zdravotnického systému, postižení jsou v naprosté většině případů v domácí izolaci, stejně jako tomu bylo v případě ohniska na dole Darkov.

Podnik OKD přistoupil k zastavení těžby v postižené lokalitě na 6 týdnů, což by mělo rovněž přispět k uklidnění situace v ohnisku.

Z výše uvedeného vyplývá, že za současné situace, kdy ohnisko nákazy v OKD je známé a lokalizované, pozitivní osoby včetně svých kontaktů jsou v domácí izolaci, nadále platí, že není z epidemiologického hlediska nutné vyhlašovat v celém kraji nová plošná karanténní opatření. Samozřejmě situaci na Karvinsku trvale monitorujeme, vyhodnocujeme vliv přijatých opatření v lokálních ohniscích a jsme připraveni okamžitě reagovat na případný další vývoj.



Zpět