KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Metodické usměrnění hlavního hygienika ČR k vydávání potvrzení absence onemocnění COVID-19 za účelem cestování do Řecka v období od 17. 8. 2020


Zveřejněno: 13. 8. 2020

Krajská hygienická stanice MSK Ostrava informuje o povinnostech občanů ČR cestujících do Řecka.

V návaznosti na Rozhodnutí ministrů zdravotnictví, infrastruktury a dopravy Řecké republiky ze dne 11. 8. 2020 - s platností ode dne 17. 8. 2020 do dne 31. 8. 2020 mají všichni cestující přijíždějící do Řecka po silnici nebo prostřednictvím leteckého spojení s Českou republikou z důvodu preventivních opatření na ochranu veřejného zdraví před dalším šířením viru COVID-19 na řeckém území povinnost:

  • předložit při vstupu na řecké území QR kód obdržený po vyplnění PLF formuláře - platný formulář PLF s QR kódem je povinný pro vstup do Řecka vždy bez ohledu na způsob dopravy a místo vstupu do země,
  • předložit lékařské potvrzení negativní diagnózy v anglickém jazyce s uvedením jména a příjmení a čísla cestovního dokladu, vystavené na základě dokladu o negativním PCR testu na původce onemocnění COVID-19, který byl proveden v průběhu posledních 72 hodin před příletem do Řecka v akreditované laboratoři země původu nebo tranzitu. Obě potvrzení musí být v originále (v tištěné nebo elektronické formě). Tato povinnost se nevztahuje na spolucestující děti ve věku do 10 let.

Rozhodnutí rovněž stanoví leteckým společnostem povinnost kontroly uvedeného lékařského potvrzení, PLF formuláře a QR kódu před nástupem cestujícího na palubu letadla. Pokud kterýkoliv z těchto dokladů cestující nepředloží, je to důvodem odepření nástupu na palubu letadla.

Test doporučujeme mít i v případě, pokud plánujete cestovat do Řecka z letiště mimo ČR. Ačkoli opatření vydané řeckými orgány situaci odletu z letiště mimo území ČR výslovně neupravuje, může vám být bez testu odepřen vstup na palubu letadla.

Současně upozorňujeme na skutečnost, že platnost preventivního opatření může být ze strany Řecka prodloužena v závislosti na vývoji epidemiologické situace i po dni 31. 8. 2020. Všem laboratořím provádějící RT-PCR vyšetření na přítomnost SARS-Cov-2 vydává MZ toto metodické usměrnění obsahující jednotný VZOR lékařského potvrzení doprovázející výsledek PCR testu za účelem cestování na území Řecka v podobě WORD k možnosti umístění jmenovky garantujícího lékaře a podpisu osoby, která potvrzení vydává.

Další informace na https://koronavirus.mzcr.cz



Zpět