Prevence průjmových onemocnění
Zveřejněno: 25. 4. 2007
Jedním ze způsobů, jak předcházet riziku vzniku průjmových onemocnění je dodržování „10 zlatých pravidel“ doporučovaných Světovou zdravotnickou organizací v Ženevě:
- Vybírat při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou nezávadné (vzhled, kvalita, vhodné skladování, garanční lhůta apod.).
- Zabezpečit dokonalé provaření a propečení potravin.
- Zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření.
- Uchovávat potraviny buď v teplém stavu nad 60°C, nebo studeném při teplotě nižší než 10°C.
- Důkladně ohřívat již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací.
- Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami.
- Umývat si ruce před začátkem přípravy potravin a po jakémkoli přerušení, zvláště po použití WC.
- Udržovat všechno kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě.
- Ochraňovat potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
- Používat k přípravě potravin pitnou vodu.
Občané by si měli uvědomit, že se těmito zásadami mají řídit i za letních rekreačních pobytů, zejména v zahraničí a vyvarovat se konzumaci nedostatečně tepelně zpracovaných pokrmů a k pití užívat jen pitnou vodu, případně pít jen originálně balené nápoje. Tím se vyvarují případným zdravotním potížím a zachovají si na dovolenou lepší vzpomínky.
Zpět