KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Úvod / Média / Detail

Dny NATO


Zveřejněno: 24. 9. 2009

Ve dnech 19.-20.9.2009 proběhla na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově akce „Dny NATO“, kterou v průběhu víkendu navštívilo několik desítek tisíc občanů. Vzhledem k rozsáhlosti akce provedli pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě státní zdravotní dozor zaměřený na kontrolu hygienické úrovně přípravy pokrmů. Stravování na akcích podobného typu bývá zajištěno formou stánkového prodeje, proto se kontroly zaměřily zejména na stánky s grilovanými masy, rožněnými uzeninami, bramboráky, langoši, zmrzlinou. Bylo zkontrolováno celkem 42 stánků, v 16 případech bylo zjištěno nedodržení legislativních požadavků, za které byly uloženy sankce ve výši téměř 15 000 Kč. Ve 26 stáncích byla příprava pokrmů, provozní i osobní hygiena bez závad.

Nejčastěji zjišťované závady, které byly konstatovány celkem 9 krát, spočívaly v nevyhovujících skladovacích podmínkách u rizikových potravin, zejména masa, uzenin, sýrů a zeleniny. Ve dvou případech byla naměřena nevyhovující teplota vydávaných pokrmů, v jednom případě skladování vzájemně neslučitelných potravin. Další nedostatky se týkaly například neoznačených potravin, prošlého data spotřeby a nevyhovující manipulace s potravinami. Osobní a provozní hygiena ve stáncích s občerstvením byla na poměrně vysoké úrovni, pouze v jednom případě byly zjištěny nedostatky v čistotě stánku. Dvě osoby vykonávající činnost epidemiologicky závažnou nepředložily zdravotní průkaz.

Akce byla po stránce dodržení základních hygienických požadavků dobře zabezpečena. Pořadatelé akce zajistili základní hygienické podmínky pro potravináře, pro které bylo vyčleněno hygienické zázemí a zdroj pitné vody formou cisteren a žlabů s tekoucí vodou. Stánky byly vybaveny jednoduchým zařízením a prostředky pro udržování provozní a osobní hygieny. Rovněž pro návštěvníky byl k dispozici dostatečný počet hygienických zařízení. V průběhu celé akce byl zajištěn průběžný odvoz odpadů.

Výsledek této kontroly lze považovat za uspokojivý. Většina potravinářů se podobných akcí účastní pravidelně a jejich stánky jsou pro danou činnost přizpůsobeny jak kapacitou chladících zařízení, dostatkem pracovních ploch, tak i podmínkami k udržování osobní a provozní hygieny. Velkou roli zde hraje osobní přístup a znalost základních rizik vzniku onemocnění z potravin.



Zpět