KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Mottem Světového dne zdraví 7. dubna 2017 je „Mluvme o depresi“

Úvod / Laguny Ostramo

7. dubna 1948 byla založena Světová zdravotnická organizace a na počest této události se každoročně slaví Světový den zdraví. Po celém světě se konají různé události zaměřené především na prevenci onemocnění a zlepšení kvality života. Letošní dubnový Světový den zdraví se zaměří na deprese.

Lidí trpících depresemi žilo na světě v roce 2015 o 18 procent více než v roce 2005. Před dvěma lety tak deprese sužovaly zhruba 4,4 procenta globální populace, tedy více než 300 miliónů osob všech věkových skupin. V Česku má podle WHO depresivní poruchy zhruba pět procent obyvatel. Deprese výrazně přispívají k sebevraždám, jejichž počet dosahuje až 800 tisícům ročně. Upozorňují na to zveřejněné odhady Světové zdravotní organizace (WHO).

Světová zdravotnická organizace vysvětluje stoupající počet depresí především celkovým růstem populace a zároveň stárnutím obyvatelstva, neboť u vyšších věkových skupin jsou deprese rozšířenější. Příznaky deprese jsou smutek, nedostatek energie, ztráta zájmu nebo radosti, pocity viny, nízké sebevědomí, narušený spánek a chuť a slabé soustředění. Mezi další znaky patří ztráta smyslu života, nespavost či nadměrná ospalost a malátnost, kdy i jednoduché činnosti vyžadují velkou námahu, přetrvávající smutná či úzkostná nálada, neklid, nadměrná podrážděnost, nezájem o sexuální život, bolesti hlavy, poruchy trávení, nadměrné přejídání či naopak nechutenství, myšlenky na smrt a pokusy o sebevraždu. Deprese postihuje více žen než mužů. Rizikový je věk kolem 35 let a pak období po 55 letech věku, dále nízký sociekonomický status, nízké vzdělání a chronický stres.

Proti depresím existuje účinná léčba, nedostane se jí ale asi polovině nemocných. V mnoha zemích tomu brání nedostatek prostředků a odborníků, špatná diagnostika a sociální stigmatizace spojená s psychickými potížemi. V řadě států obdrží potřebnou péči jen méně než deset procent postižených.

V ČR užívá antidepresiva 60 až 70 procent pacientů, kteří jsou v péči psychiatrů, spotřeba těchto léčiv se od roku 2000 téměř ztrojnásobila. Přitom na lehčí varianty nemoci by byla efektivnější psychoterapie.

Mottem Světového dne zdraví 2017 je "Mluvme o depresi".

WHO připravila pro zájemce řadu plakátů a materiálů pro využití,více informací zde: http://www.who.int/campaigns/world-health-day/2017/en/