KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Aktuální informace o vývoji bacilární úplavice - stav k 16.11.2012

Úvod / Občanům / Aktuální informace o vývoji bacilární úplavice - stav k 16.11.2012

V tomto týdnu byly hlášeny jen 4 nové případy onemocnění bacilární úplavicí, oproti 8-10 případům v minulých týdnech, z lokalit Moravská Ostrava a Vítkovice. Celkem od poloviny srpna k dnešnímu dni evidujeme 108 případů bacilární úplavice u sociálně slabších rodin. V lokalitách Ostravy je to 96 případů a v okrese Karviná 12 případů onemocnění. Nejvyšší výskyt byl zaznamenán v lokalitách Svinov, Moravská Ostrava, Mariánské Hory, Vítkovice a Bohumín. Onemocnění se vyskytlo postupně ve 27 rodinách a onemocnělo 80 dětí a 28 dospělých.V této souvislosti byl nařízen lékařský dohled 269 osobám, které byly v kontaktu s nemocnou osobou.

Bacilární úplavice je lidské onemocnění, bakterie se vylučuje stolicí a šíří se fekálně orálním přenosem. Nadále upozorňujeme, že pro zabránění dalšího šíření je důležité dodržovat zásady osobní hygieny, především mytí rukou a desinfikovat sociální zařízení bytu.

Krajská hygienická stanice MSK pravidelně provádí kontroly v ubytovnách, kde došlo k výskytu nákazy a kromě toho i v ostatních ubytovnách v kraji.

Zveřejněno: 16.11.2012