KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Jak se chránit proti akutním respiračním onemocněním, včetně chřipky – doporučení pro veřejnost

Úvod / Občanům / Jak se chránit proti akutním respiračním onemocněním, včetně chřipky – doporučení pro veřejnost

V souvislosti s přibývajícími případy akutních respiračních onemocnění a závažnými případy onemocnění chřipkou A H1N1 na území ČR , připomínáme občanům preventivní opatření proti těmto onemocněním.

K nespecifickým opatřením při předcházení respiračním infekcím a chřipce patří dodržování zásad zdravého životního stylu jako je životospráva, sport, otužování a v neposlední řadě dostatečný přísun potřebného množství vitamínů, zejména vitamínu C, nejlépe v jeho přirozené formě a to konzumací čerstvé zeleniny a ovoce.

Nejúčinnějším způsobem prevence chřipky je očkování. Současná vakcína obsahuje aktuální kmeny viru chřipky A i B a je určena zejména osobám se závažnějším onemocněním srdce, plic, ledvin a cukrovkou, u nichž by chřipka mohla výrazně zhoršit jejich zdravotní stav. Rovněž možnost očkování by měly zvážit i zdravé osoby pečující o své zdraví, pro které by onemocnění chřipkou vedlo k ekonomickým ztrátám z důvodu nepřítomnosti v práci.

Očkování pro osoby s uvedeným závažným onemocněním a pro osoby nad 65 let věku je hrazeno ze zdravotního pojištění. Zároveň upozorňujeme na stále ještě trvající možnost očkování proti chřipce a to zejména o osob se závažným základním onemocněním

A když už Vás chřipka skolí, je důležité tuto nemoc nepodcenit, řádně ji vyležet a pít teplý čaj s citrónem. Chráníte tím sebe i své okolí. V případě těžšího průběhu a vzniku komplikací je nutno vyhledat lékaře.

Ke stažení je k dispozici leták KHS MSK se stručnými protiepidemickými opatřeními k zamezení šíření akutních respiračních onemocnění, včetně chřipky.

Zveřejněno: 3.1.2013