KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 34. týden

Úvod / Občanům / Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 34. týden

Podle monitorovacího kalendáře odebrali ve 34. kalendářním týdnu pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě vzorky ke kontrole kvality vody ke koupání ve volné přírodě v okrese Frýdek – Místek (nádrže Brušperk, Baška, Olešná a Žermanická přehrada). Zde došlo ke zhoršení kvality vody v nádrži Baška, kde je kvalita vody hodnocena oranžovým sluníčkem. Hodnocení kvality vody pro přítomnost sinic znamená zvýšené riziko vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní potíže. Po koupání se doporučuje osprchovat pitnou vodou. Dále byly kontrolovány nádrže na Novojičínsku (Kacabaja, Větřkovice, Čerťák a Údolí mladých), kde došlo k senzorickému zhoršení kvality vody v nádrči Čerťák. Kvalita vody je zde hodnocena zeleným sluníčkem a nepředstavuje zdravotní riziko pro koupající se.

Výsledky laboratorních analýz ve všech výše uvedených zbývajících nádržích jsou nadále příznivé – voda je vhodná ke koupání a nepředstavuje zdravotní riziko.

V tomto týdnu provedli pracovníci KHS MSK v rámci státního zdravotního dozoru rovněž kontrolu kvality vody v areálu přírodního koupaliště štěrkovny v Hlučíně (volné jezero, bazén B1). V kvalitě vody nebyly zjištěny nedostatky a voda zde je hodnocena modrým sluníčkem.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě včetně nádrží ke koupání bez úpravy vody jsou k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Zveřejněno: 22.8.2014