KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Účast KHS na projektu „Školní jídelna zdravě a chutně“

Úvod / Občanům / Účast KHS na projektu „Školní jídelna zdravě a chutně“

Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje (dále jen „KHS“) se stala partnerem projektu Statutárního města Ostrava (dále jen „SMO“) „Školní jídelna zdravě a chutně“. Projekt si klade za cíl ozdravit jídelníčky a vyvrátit mýty spojené se školním stravováním jako např. „jídlo ve školních jídelnách se nedá jíst“, „jídla jsou moc slaná“, „jídla jsou nedochucená“ apod.

V průběhu školního roku 2014/2015 se KHS v projektu podílela např. na realizaci školení „Hygienických požadavků na prostory a provoz zařízení školního stravování, bezpečnosti potravin, zásad zdravé výživy a pestrosti stravy, uvádění informací o alergenech v potravinách a pokrmech“, které proběhlo 16.2.2015.

KHS projekt významně podpořila svou účastí na soutěži „Školní jídelna zdravě a chutně“, určené pro kuchařky a kuchaře školních jídelen základních a mateřských škol na území města Ostravy. Soutěž byla zahájena v dubnu 2015 korespondenčním kolem jehož zadání znělo: sestavit 3-chodové menu (polévka, hlavní jídlo, dezert a nápoj) na téma „moderní česká kuchyně“. Soutěžní surovinou bylo králičí maso, dezert musel obsahovat mléko, ml. výrobky nebo sýry. Soutěžící museli vypracovat receptury včetně technologického postupu, tak aby příprava menu netrvala déle než 120 minut, menu nafotit a soutěžní oběd zařadit do jídelníčku své školní jídelny.

Pro zařazení do soutěže museli zájemci zaslat přihlášku, týdenní jídelní lístek se soutěžním obědem s uvedením alergenů, cenovou kalkulaci poledního menu (ZŠ do 34,-Kč, MŠ do 25,-Kč), receptury, foto pokrmů.

7.5.2015 hodnotící komise v 9-ti členné sestavě zástupců SMO, KHS, České školní inspekce a dalších partnerů projektu vyhodnotila 1. kolo soutěže, ze kterého vzešly 2 MŠ a 3 ZŠ postupující do finále. Ve finále soutěže 16.6. 2015 mělo 5 soutěžících za úkol uvařit v časovém limitu 120 minut soutěžní menu v prostorách Gastrocentra Střední školy společného stravování v Ostravě-Hrabůvce. K dispozici měli dvou plotýnkovou indukci s nádobím, konvektomat, hodomat (zařízení na udržování teploty pokrmu), kuchyňské náčiní. Tentokráte 5-ti členná hodnotící komise se zástupcem KHS hodnotila organizaci práce, dodržování technologických postupů, čistotu pracoviště, hygienu a BOZP, uplatnění zásad zdravé výživy, chuť, vůni, vzhled a prezentaci pokrmu, zručnost, nápaditost a uplatnění nových trendů.

Hodnocení práce kuchařů probíhalo od začátku vaření až po výdej s následnou degustací pokrmů.

Oceněni byli nakonec všichni finalisté a to kuchař/ka MŠ nebo ZŠ za:

  • Nejchutnější pokrm - ZŠ I.Sekaniny, Ostrava-Poruba
  • Nejoriginálnější pokrm - MŠ Matrosovova, Ostrava-Hulváky
  • Nejzdravější pokrm - ZŠ a MŠ Volgogradská, Ostrava-Zábřeh
  • Nejzručnější kuchařka - ZŠ a MŠ Alberta Kučery, Ostrava-Hrabůvka
  • Nejnápaditější český pokrm - MŠ Za Školou, Ostrava-Zábřeh.

Základní škola a mateřská škola, Ostrava - Zábřeh, Volgogradská 6b byla oceněna nejen v rámci soutěže „Školní jídelna zdravě a chutně“ na území města Ostravy, ale postoupila i do celostátního kola soutěže školních jídelen mezi 10 finalistů.

Zveřejněno: 2.7.2015