KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 34. týden

Úvod / Občanům / Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 34. týden

Pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě i nadále pokračují v pravidelných kontrolách kvality vody ke koupání ve volné přírodě. V tomto týdnu byly odebrány vzorky vody ze sledovaných nádrží v okrese Frýdek - Místek (nádrže Brušperk, Baška, Olešná a Žermanická přehrada) a na Novojičínsku (Kacabaja, Větřkovice, Čerťák a Údolí mladých). Laboratorní analýzy neprokázaly zásadní změny v kvalitě vody oproti minulému období.

Výjimkou je nádrž Brušperk, kde je voda hodnocena jako nevhodná pro koupání z důvodu potvrzené přítomnosti cerkárií ve vodě. Ve spolupráci s laboratoří Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě byla u plžů nalezených v této nádrži prokázána přítomnost především larválních stádií ptačích schistosom rodu Trichobilharzia spp., které jsou původci cerkáriové dermatitidy. Cerkáriová dermatitida se projevuje zarudnutím kůže, vyrážkou a intenzivním svěděním. Masivní infekce může způsobit otoky napadených končetin, zvýšenou teplotu, nevolnost či průjem. Léčba onemocnění je pouze symptomatická (aplikace gelů užívaných po bodnutí hmyzem nebo přípravků zklidňujících kůži - např. gel po holení). U těžších projevů nutno vyhledat lékaře.

Mimořádný odběr byl proveden z nádrže v Budišově nad Budišovkou na Opavsku, kde rozbory prokázaly zlepšení kvality vody. Koupání v této nádrži již není nutno omezovat.

V tomto týdnu byl pracovníky KHS MSK rovněž proveden mimořádný odběr vzorků vody z jezera v areálu štěrkovny Hlučín. Laboratorní analýzy potvrdily další zlepšení kvality vody. Koupání v nádrži je bez zdravotních rizik.

Koncem minulého týdne zajistil provozovatel areálu Heipark v Tošovicích na Novojičínsku pravidelnou kontrolu kvality vody v nádrži ke koupání. Ani zde nebyly v kvalitě vody zjištěny nedostatky.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě včetně nádrží ke koupání bez úpravy vody jsou k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Zveřejněno: 20.8.2015