KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 29. týden

Úvod / Občanům / Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 29. týden

Pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě i nadále pokračují v pravidelných kontrolách kvality vody ke koupání ve volné přírodě. V tomto týdnu byly odebrány vzorky vody ze sledovaných nádrží v okrese Frýdek-Místek (nádrže Brušperk, Baška a Žermanická přehrada) a na Novojičínsku (Kacabaja, Větřkovice, Čerťák a Údolí mladých).

Zhoršení kvality vody bylo zaznamenáno na koupacích místech Baška a Brušperk. Laboratorní analýzou byly ve vodě zjištěny sinice v množství, které může u některých vnímavých jedinců (malé děti, těhotné ženy, alergici, osoby s oslabeným imunitním systémem) vyvolat zdravotní potíže. Z uvedeného důvodu se koupajícím po koupání doporučuje osprchovat, nejlépe v pitné vodě. Koupání v nádrži Brušperk je navíc nutné nadále považovat za rizikové s ohledem na potvrzenou přítomnost cerkárií ve vodě v loňské koupací sezóně. V ostatních sledovaných nádržích nedošlo k významnějším změnám, voda je zde hodnocena jako vhodná ke koupání bez zdravotních rizik.

Koncem minulého týdne provedli pracovníci KHS MSK vlastní kontroly kvality vody v některých provozovaných přírodních koupalištích. Byly odebrány vzorky vody v areálu štěrkovny Hlučín, a to jak v jezeře, tak i nádrži ke koupání označované jako „bazén B1“. Dále pak byla ověřena kvalita vody nádrže v areálu Heipark v Tošovicích na Novojičínsku. V kvalitě vody nebyly zjištěny nedostatky.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě včetně nádrží ke koupání bez úpravy vody jsou k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Zveřejněno: 21.7.2016