KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 28. týden

Úvod / Občanům / Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 28. týden

Pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě i nadále pokračují v pravidelných kontrolách kvality vody ke koupání ve volné přírodě. V tomto týdnu byly odebrány vzorky vody ze sledovaných nádrží v okrese Frýdek – Místek (nádrže Brušperk, Baška, Olešná a Žermanická přehrada) a na Novojičínsku (Kacabaja, Větřkovice, Čerťák a Údolí mladých).

Zhoršení kvality vody bylo zaznamenáno na vodní nádrži Brušperk. Laboratorní analýzou byly ve vodě zjištěny sinice v množství, které může u některých vnímavých jedinců (malé děti, těhotné ženy, alergici, osoby s oslabeným imunitním systémem) vyvolat zdravotní potíže. Z uvedeného důvodu se koupajícím po koupání doporučuje osprchovat, nejlépe v pitné vodě. Navíc je tato nádrž z pohledu koupání i nadále riziková s ohledem na potvrzenou přítomnost cerkárií ve vodě v minulých koupacích sezónách. Cerkárie mohou u koupajících se vyvolávat zánět kůže, projevující se vznikem vyrážek a výrazným svěděním (cerkáriová dermatitida).

Vodní nádrž Brušperk

V ostatních sledovaných nádržích nedošlo k významnějším změnám a voda je zde hodnocena jako vhodná ke koupání bez zdravotních rizik.

Přetrvávající vyhovující kvalitu vody potvrdily i laboratorní analýzy vzorků vody, odebraných v přírodním koupališti (volné jezero) ve Sportovně rekreačním areálu v Hlučíně.

První kontrolu kvality vody zajistil v minulém týdnu provozovatel nádrže ke koupání Heipark v Tošovicích na Novojičínsku. Sledování kvality vody zahájil v tomto týdnu rovněž provozovatel nádrží ke koupání u rekreačního střediska Krkoška v Kunčicích pod Ondřejníkem. Výsledky laboratorních analýz prokázaly ve všech uvedených nádržích vyhovující kvalitu.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Zveřejněno: 13.7.2017