KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 35. týden

Úvod / Občanům / Koupání ve volné přírodě – informace o kvalitě vody – 35. týden

35. kalendářní týden je posledním v této koupací sezóně, kdy pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v Ostravě monitorovali kvalitu vody ve sledovaných přírodních nádržích. Vzorky vody byly odebrány z koupacích míst na Bruntálsku (Slezská Harta, rybníky Tvrdkov, Bohušov a Edrovice), v okrese Karviná (Těrlická přehrada) a na Opavsku (Stříbrné jezero a nádrž v Budišově nad Budišovkou). Mimořádný odběr byl proveden v nádržích Brušperk a Baška na Frýdeckomístecku.

K výraznému zhoršení kvality vody došlo na koupacích místech Brušperk a Baška, kde počty toxických sinic dosáhly hodnot, na základě kterých bylo nutno vydat zákaz koupání v obou nádržích. Pro nádrž Brušperk je i nadále v platnosti upozornění na riziko přítomnosti cerkárií ve vodě, které mohou vyvolat po koupání vznik vyrážky doprovázené intenzivním svěděním – tzv. cerkáriové dermatitidy.

V rybníku Bohušov nedošlo v kvalitě vody k podstatným změnám, a proto nadále zůstává v platnosti zákaz koupání, který byl vydán v minulém týdnu.

V ostatních výše uváděných nádržích je kvalita vody vyhovující, bez zdravotních rizik.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici zde. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž k dispozici informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Zveřejněno: 31.8.2017