Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě


_
_
_
_
_
_
_


Územní pracoviště
Pracovíště Bruntál Pracovíště Opava Pracovíště Karviná Pracovíště Ostrava Pracovíště Frýdek-Místek Pracovíště Nový jičín
Klikem na mapě vyberete požadované pracoviště

    Dobrý den, měl bych na vás celkem neobvyklý dotaz. Zajímalo by mě jak je to s životností bakterií a virů a mikroorganismů celkově. Uvedu pro představu mého dotazu příklad. Půjdu do obchodu a nakoupím různé potraviny. Potraviny donesu domů a budu je chtít zkonzumovat. Před jídlem si důkladně umyji ruce a zde nastává problém. V obchodě na obaly potravin sahá pokladní (ruce plné bakterií, které se přenášejí na penězích). Když tedy sáhnu na obal potraviny, kterou jsem před hodinou přinesl z obchodu, znamená to tedy, že mytí rukou nemělo vůbec žádný efekt? Opravdu nerad bych si do pusy dával bakterie salmonely, e coli a dalších bakteriálních a virových patogenů, které lidi do obchodu donesou. Nehledě na to, že i kdyby se obaly nekontaminovaly od špinavých peněz a rukou prodavačky, mohl jsem je klidně kontaminovat sám. Například tak, že kupuji zeleninu, která je nebalená a jak je známo na té můžeme najít bakterie stejně škodlivé. Z tohoto důvodu už vůbec nekupuji volně přístupné pečivo, které každý bere jen tak do ruky. Doufám, že mi můj dotaz dokážete odborně zodpovědět.


    Přežívání mikroorganismů v zevním prostředí je ovlivněno mnoha faktory. Záleží na druhu mikroorganismu – některé jsou schopné za nepříznivých podmínek tvořit spóry, které pak přežívají velmi dlouhou dobu, mezi ně však nepatří žádné z mikroorganismů, které se vyskytují na potravinách. Tam se vyskytují převážně saprofytické mikroorganismy (nepatogenní – ty které nevyvolávají žádné onemocnění) nebo ve výjimečných případech patogenní mikroorganismy – tedy ty, které mohou vyvolat onemocnění. Pak závisí na množství infekčního agens a na fyzikálních podmínkách (teplota, vlhkost, živná půda), za kterých se mikroorganismy mohou nebo nemohou množit.
    Pokud přejdeme k Vaší konkrétní modelové situaci – nákup zabalených potravin, kterých se dotýká ruka pokladní v samoobsluze:
    • Ano, na povrchu mohou být mikroorganismy, nejedná se o sterilní prostředí. Pokud je obal čistý a suchý, bakterie a viry v suchém prostředí dlouho nepřežívají. Prodej a výroba lahůdek je ošetřen předpisy, prodávající a výrobce musí splňovat určité normy a při onemocnění či úzkém kontaktu s nemocným je vyřazen podle platné legislativy z „činnosti epidemiologicky závažné“.
    • Zažívací trakt je osídlen mnoha mikroorganismy, které tam musí být ke správnému trávení a pokud imunitní systém člověka není narušen závažným onemocněním nebo podáváním určitých skupin léků, pak si většinou organismus reguluje rovnováhu mikroorganismů sám. Při výskytu onemocnění přenosných tzv. alimentární cestou epidemiologové šetří mimo jiné i to, zda nemocný nebo někdo z rodinných příslušníků nepracuje jako potravinář. Protiepidemická opatření jsou specifikována podle onemocnění, původců onemocnění a způsobu přenosu infekčního onemocnění, tak, aby se předešlo šíření nákaz.
    • Před rozbalením je vhodné obal potraviny otřít, popř. při větším znečištění omýt.
    • Rozbalování potravin je potřeba provádět tak, aby nedošlo ke kontaminaci z povrchu obalu na potravinu.
    • Při rozbalení potravin z obalů je vhodné používat náčiní (lžíci, vidličku, nůž…).
    • Nebalenou zeleninu po oloupání je nutno před použitím řádné omýt ve vlažné vodě.
    • Ve většině prodejen je prodej pečiva realizován z násypných boxů, které jsou kryty průhledným plexisklem a většinou u prodeje pečiva jsou dispozici ochranné pomůcky – jednorázové rukavice.

    Problematika klíšťat (k 16.8.2016)


  • Měla letošní mírná zima vliv na aktivitu klíšťat?

  • Obecně lze říci, že mírná zima může vést k přemnožení hostitelů, což jsou drobní hlodavci a tím přispět ke zvýšení rizika získat klíšťovou encefalitidu díky přemnožení klíšťat.
  • Kolik případů jste zaznamenali v letošním roce (Klíšťová encefalitida - KE i Lymeská borelioza - LB) na Opavsku?

  • V letošním roce KHS MSK dosud zaznamenala na Opavsku 3 případy KE a 19 př. LB.
  • Využivají lidé možnost očkování proti klíšťové encefalitidě?

  • Očkování proti KE patří k nepovinným očkováním, proočkovanost z průzkumu v r. 2013 je na úrovní 13%, což pro redukci případů zdaleka nestačí. V MSK máme t.č. hlášeno 17 případů KE, nikdo očkován nebyl.
  • Jak si vybrat účinný repelent?

  • Na trhu jsou různé repelenty působící na klíšťata. Pokud je u přípravku uvedeno dávkování a doba účinku na komáry, je třeba počítat s tím, že pro klíšťata bude účinnost přibližně poloviční.

    Problematika horečky Ebola


  • Co způsobuje virus Ebola?

  • Virus Ebola je původcem tzv. krvácivé horečky, která představuje závažné, často fatální onemocnění s 50- 90% smrtností. Nemoc postihuje člověka a primáty (opice, gorily, šimpanzy).
    Poprvé se objevil v roce 1976 ve dvou souběžných epidemiích, jeden v obci nedaleko řeky Ebola v Demokratické republice Kongo, a druhý v odlehlé části Súdánu.
    Původ viru je neznámý, za pravděpodobný rezervoár nákazy jsou považováni netopýři - kaloni (Pteropodidae).
  • Jak se člověk může nakazit virem Ebola?

  • Virus Ebola se přenáší přímým kontaktem tělesnými tekutinami (krev, stolice, moč, sliny, sperma) živé či zemřelé nakažené osoby nebo živého či uhynulého nakaženého zvířete. V Africe došlo k rozšíření nákazy díky manipulaci s infikovanými nemocnými či zemřelými zvířaty (šimpanzi, gorile, kaloni, opice, lesní antilopy), proto je důležité omezit kontakt s vysoce rizikovými zvířaty. Nebezpečná je manipulace s uhynulými zvířaty či s jejich syrovým masem.
    K přenosu nákazy může také dojít porušenou kůži nebo sliznicí zdravé osoby, která přijde do styku s kontaminovanými předměty (znečištěný oděv, ložní prádlo, použité jehly a stříkačky), a tělními tekutinami nemocného.
  • Kdo je nejvíce ohrožen?

  • Během epidemie jsou v riziku nákazy zejména tyto osoby:
    • zdravotničtí pracovníci;
    • rodinní příslušníci nebo jiné osoby v úzkém kontaktu s nakaženými lidmi;
    • pozůstalí, kteří mají přímý kontakt s orgány zemřelého jako součást pohřebních obřadů;
    • lovci v deštném pralese, kteří přicházejí do styku s těly mrtvých zvířat .
  • Jaké jsou typické příznaky infekce?

  • K příznakům patří nástup horečky, intenzivní slabost, bolesti svalů, bolest hlavy a bolest v krku. Následně dochází ke zvracení, průjmu, vyrážce, zhoršené funkci ledvin a jater, k vnitřnímu a vnějšímu krvácení.
  • Jaká je inkubační doba u Eboly?

  • Inkubační doba se pohybuje od 2 do 21 dnů. Pacient se stává infekčním při objevení prvních příznaků.
    Nákaza je potvrzena laboratorním vyšetřením krve.
  • Kdy je třeba vyhledat lékařskou pomoc?

  • Pokud se cestovatel vrátil z oblastí s výskytem Eboly, kde byl v kontaktu s nemocnou osobou a vyskytly se u něho příznaky onemocnění, musí neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.
  • Jaká je léčba?

  • Proti onemocnění Ebolou neexistuje žádná specifická léčba ani očkování. Těžce nemocní pacienti vyžadují intenzivní péči a rehydrataci.
  • Co doporučuje cestovatelům WHO?

    • Cestovatelé do oblasti s výskytem Eboly by se měli vyhnout jakémukoliv kontaktu s nakaženými pacienty.
    • Zdravotničtí pracovníci, kteří cestují do postižených oblastí by měli striktně dodržovat WHO doporučení dle zpracovaných guidelines.
    • Každý, kdo pobýval v oblastech s výskytem Eboly a vyskytly se u něho příznaky onemocnění má neprodleně vyhledat lékařskou pomoc.
    • Cestující z rizikových oblastí s výskytem Eboly a s příznaky onemocnění budou lékařem považováni jako podezřelí z nákazy do doby laboratorního ověření.

    Problematika TBC


  • Co je TBC?

  • Tuberkulóza (TBC) je onemocnění způsobené bakteriemi, které se šíří z člověka na člověka vzduchem. TBC obvykle postihuje plíce, ale může postihnout i jiné části těla, např. mozek, ledviny či kosti. Neléčené onemocnění TBC může vést k smrti.
  • Jaké jsou příznaky tuberkulózy?

  • K obecným příznakům TBC patří nevolnost nebo slabost, ztráta hmotnosti, horečka a noční pocení. V případě plicní formy dostavuje se i kašel, bolest na hrudi a vykašlávání krve. Symptomy TBC v jiných částech těla, závisí na postižené oblasti.
  • Jak se TBC šíří?

  • Bakterie tuberkulózy se šíří vzdušnou cestou od osoby s TBC plic, která kašle, kýchá, mluví nebo zpívá. Tyto bakterie mohou setrvávat ve vzduchu po dobu několika hodin, v závislosti na prostředí.
  • Jak se TBC nešíří?

  • podáním ruky
    líbáním
    sdílením zubního kartáčku
    kontaktem se záchodovým prkénkem
    sdílením jídla či nápoje
  • Jaký je rozdíl mezi latentní formou onemocnění a onemocněním TBC?

  • Lidé s latentní formou mají bakterie ve svých organizmech, ale nejsou nemocní, protože bakterie nejsou aktivní. Tito lidé nemají příznaky TBC onemocnění a nemohou šířit bakterie na ostatní. U těchto osob se však může onemocnění rozvinout v budoucnosti.
    U osob s onemocněním TBC jsou bakterie aktivní, což znamená, že se množí v organismu a napadají tkáně orgánů. Pokud takto nemocní lidé mají plicní formu onemocnění mohou šířit bakterie na ostatní osoby.
  • Jak se provádí testování na TBC?

  • Veškerá vyšetření provádí plicní lékař, např. kožním antituberkulinovým testem Mantoux.
  • Co znamená pozitivní výsledek testu na TBC?

  • Pozitivní výsledek znamená, že se testovaná osoba s bakterií TBC ve svém životě již setkala, ale nesvědčí o onemocnění tuberkulózou. K tomu je potřeba provedení dalších vyšetření, např. rengten hrudníku a vyšetření sputa.
  • Co je Bacille Calmette-Guerin (BCG)?

  • BCG je vakcína proti tuberkulóze, která se používá v mnoha zemích, s výjimkou Spojených států.
  • Jak se TB nemoc léčí?

  • Onemocnění TBC se léčí kombinací několika antibiotik po dobu 6 až 12 měsíců. Je velmi důležité léčbu dokončit a přesně dodržovat předepsané dávkování.

    ZDROJ: volně přeloženo z http://www.cdc.gov/tb/publications/factsheets/general/tb.htm

    Problematika výskytu klíšťat v Moravskoslezském kraji (k 3.5.2013)


  • Jak to v současnosti vypadá v Moravskoslezském kraji s výskytem klíšťat? Už se klíšťata objevují? Nebo se čeká jejich výskyt v příštích dnech či týdnech?

  • KHS nemonitoruje výskyt klíšťat. Aktuální informace k aktivitě klíšťat zveřejňuje Státní zdravotní ústav na stránkách ministerstva zdravotnictví. T.č. je aktivita klíšťat hodnocena stupněm 9 - 10, tj. nejvyšší riziko.
    http://www.mzcr.cz/Verejne/dokumenty/predpoved-aktivity-klistat3-56-52013_7785_1099_5.html.
  • Která oblast v našem kraji je nejrizikovější, kde by si lidé měli nejvíce dávat na klíšťata pozor?

  • Na klíšťata by si lidé měli nejvíce dávat pozor při pobytu v přírodě. Endemickou oblastí klíšťové encefalitidy je v MSK Bruntálsko a Opavsko. Onemocnění Lymeskou boreliózou je možné akvírovat na celém území MSK.
  • Jaká je situace s klíšťaty v roce 2013 v porovnání s loňským rokem?

  • Situace s klíšťaty byla v loňském roce obdobná.

    Problematika bacilární úplavice


  • Existuje účinná ochrana před nakažením bacinální úplavicí?

  • Zdrojem nákazy je nemocný člověk a nemoc se šíří tzv. „špinavýma rukama“. Z toho také vyplývají patřičná preventivní opatření.
    1. dodržovat zásady osobní hygieny, pravidelně si mýt a dezinfikovat ruce vždy po použití WC a před každým jídlem
    2. provádět dezinfekci znečištěných ploch, předmětů, klik, WC
    3. omezit kontakt s dalšími osobami (návštěvy příbuzných, sousedů, zájmových kroužků, bazénu)
    4. dodržovat správné hygienické návyky při přípravě pokrmů, které se tepelně nezpracovávají (zelenina, ovoce, uzeniny)
  • Jaká úskalí úplavice má?

  • Bacilární úplavice je akutní průjmové onemocnění charakterizované bolestmi a křečemi břicha, zvýšenou teplotou až horečkou, vodnatým průjmem často s příměsí hlenu, někdy i krve. Nebezpečná je rychlá dehydratace organismu a možnost perforace stěny tlustého střeva.
    Onemocnění může probíhat i bezpříznakově.
  • Jakým způsobem se člověk může nakazit?

  • Bakterie je vylučována stolicí a dochází k fekálně orálnímu přenosu infekce. Infekce se snadno přenáší znečištěnýma rukama na všechny předměty, se kterými přichází nemocný do styku (kliky dveří, vodovodní baterie, ručníky, ruce jiných osob, při přípravě stravy).

    Výskyt onemocnění klíšťovou encefalitidou a borreliózou


  • Jak moc je nebezpečný a vysoký výskyt klíšťat na Opavsku? Je jejich výskyt vyšší, než v jiných letech?

  • Klíště obecné přenáší v našich podmínkách zejména dvě závažná onemocnění lidí, klíšťovou encefalitidu a lymeskou borreliózu. Obě onemocnění se povinně hlásí na krajskou hygienickou stanici, výskyt klíšťat jako takový se nehlásí.
    Aktuální předpověď aktivity klíštěte obecného na území České republiky poskytuje Odbor klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu. Předpověď lze nalézt na těchto webových stránkách.
  • Kolik případů onemocnění klíšťovou encefalitidou (KE) a borreliózou (LB) bylo již letos nahlášeno?

  • V roce 2011 1.-30. týden – v MSK bylo nahlášeno 18 onemocnění klíšťovou encefalitidou, z toho 4 onemocnění z Opavska, onemocnění lymeskou borreliózou bylo hlášeno v MSK celkem 131, z toho v Opavě 19.
    V letošním roce ve stejném časovém období bylo hlášeno v MSK 7 onemocnění klíšťovou encefalitidou, na Opavsku nebylo zaznamenáno žádné onemocnění, onemocnění lymeskou borreliózou bylo hlášeno v MSK celkem 92, z toho v Opavě 26.
  • Jaké jsou příznaky onemocnění klíšťovou encefalitidou a borreliózou?

  • Onemocnění klíšťovou encefalitidou probíhá pod různým klinickým obrazem. První fáze je charakterizovaná chřipkovými příznaky, pak je 4-10 denní období, kdy se nemocný cítí zdráv a druhá fáze může začíná vysokou horečkou a rozvojem příznaků s postižením centrálního nervového systému – výrazné bolesti hlavy, mohou být poruchy spánku, paměti, dezorientace apod.
    Onemocnění borreliózou je charakteristické u některých jedinců vznikem pomalu se šířící červené skvrny, která se objeví v místě přisátí klíštěte. Skvrna se kruhově zvětšuje, uprostřed s vyblednutím červené barvy. Může být také horečka, třesavka bolesti ve svalech a únava. Protože u onemocnění borreliózou nebývá vždy po přisátí klíštěte kožní reakce se vznikem červené skvrny, jsou tyto příznaky varovným znamením pro lidi pobývající v přírodních lokalitách s výskytem klíšťat.
  • Jsou na Opavsku nějaké krizové oblasti výskytu?

  • V roce 2011 onemocněli klíšťovou encefalitidou na Opavsku lidé převážně po přisátí klíštěte z okolí Kružberku a Podvihova. V Moravskoslezském kraji jsou ohniska klíšťové encefalitidy na Bruntálsku a Opavsku, výskyt lymeské borreliózy po přisátí infikovaného klíštěte je ve všech oblastech kraje.
  • V jakém období je výskyt klíšťat nejčastější, jaké jsou pro ně ideální podmínky?

  • Aktivita klíšťat je určována počasím, klíšťata jsou při dostatečné teplotě a vlhkosti vysoce aktivní. Na lidech sají krev všechna vývojová stádia, tj. larvy, nymfy i dospělci.
  • Jak nelépe se v těchto dnech proti klíšťatům bránit?

  • Použít repelentní přípravek, který je vhodné aplikovat na oblečení, zejména na spodní část nohou, od kolen níže. Oblečení by mělo být světlé barvy (klíště na něm lépe uvidíme) s dlouhými nohavicemi a rukávy, které by měly přiléhat k zápěstím a kotníkům. V období nejvyšší aktivity klíšťat bychom neměli vstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, nebo procházet vysokou trávou, měli bychom se pohybovat pouze po zpevněných cestách. Velmi důležité je tentýž den večer a následně ráno prohlédnout pokožku celého těla, včetně vlasaté části hlavy, případně odstranit přisátá klíšťata. Klíště se odstraňuje pinzetou, neměli bychom na něj sahat prsty. Po odstranění klíštěte ranku, kde bylo přisáto vydezinfikujeme alkoholovým dezinfekčním prostředkem nebo Jodisolem. Čím dříve je klíště odstraněno, tím menší je riziko přenosu viru klíšťové encefalitidy a borreliózy.

    Problematika EHEC


  • Za týden jedeme do Německa, je možné odcestovat?

  • Není zákaz cestování . Osoby by měly důsledně dodržovat zásady hygieny jak osobní, tak při přípravě stravy.
  • Mám průjem s krví, jak poznám, že jde o průjem s bakterií EHEC?

  • Krvácivý průjem je i u jiných nemocí infekčního i neinfekčního původu. Zda jde o bakterii EHEC, se zjistí až při laboratorním vyšetření.
  • Jak můžu onemocnět enterohaemoragickou E.coli ?

  • K přenosu EHEC infekce dochází především požitím kontaminované potraviny nebo požitím potraviny, která byla až druhotně kontaminována a kontaktem s infikovanými zvířaty. Přenos z osoby na osobu je možný v případě velmi úzkého kontaktu s nemocným.
  • Jak se vyvarovat onemocnění způsobené EHEC ( neboSTEC, VTEC) ?

  • Je třeba se vyvarovat konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce, která není řádně omytá event.oloupaná. Důležité je důsledné a opakované mytí rukou před jídlem, před a během přípravy jídla, po použití WC, po manipulaci s čerstvou zeleninou a syrovým masem, po kontaktu se zvířaty, jak domácími, tak i hospodářskými.
    Osoby s průjmovým onemocněním nebo zvracením nesmí připravovat stravu. Je důležité oddělovat hotové a připravované jídlo, odděleně používat kuchyňské nástroje a prkénka na syrovou a hotovou stravu.

  • Problematika prasečí chřipky [PDF]


  • Infekční epidemiologie


  • Sledujete v posledních letech nárůst pacientů s pomnoženou klostridií, kolik případů jste evidovali loni, kolik jich je letos? Kolik pacientů s touto diagnózou u nás v kraji zemřelo? (loni, letos...)

  • V loňském roce jsme evidovali 240 průjmových klostridiových onemocnění, z toho 4 nemocní zemřeli, všichni zemřelí byli ve stáří nad 80 let a měli primární závažné onemocnění. Do 29. týdne 2011 bylo zaznamenáno 117 onemocnění, z toho 3 úmrtí, v letošním roce do 29. týdne bylo 124 onemocnění, z toho 2 úmrtí, všichni zemřelí byli ve stáří nad 80 let a měli primární závažné onemocnění.
  • V čem vidíte příčinu problému a jaké řešení?

  • Ve většině případů onemocní starší lidé, nad 65 let věku, u nichž je primárně základní závažné onemocnění, pro které jsou hospitalizováni a pro vysoké zánětlivé parametry léčeni širokospektrými antibiotiky. Jedná se o uroinfekty, chronické bronchitidy, bronchopneumonie, zhoubná onemocnění apod. U všech nemocných s klostridiovou infekcí byla zjištěna produkce toxinu, který poškozuje střevní epitel, vzniká zánět tlustého střeva s vodnatými průjmy. Pacienti s průjmovým klostidiovým onemocněním je nutné izolovat, striktně dodržovat bariérový ošetřovatelský systém, důsledné mytí rukou mycí emulzí, dezinfekci rukou, zavést zpřísněnou osobní hygienu personálu a pacientů.
  • Czy to prawda, że bakteria clostridium atakuje coraz więcej Czechów. IAR donosi, że tylko w ciągu pierwszych sześciu miesięcy 2012 roku zakaziły się nią 124 osoby, głównie na terenie Moraw i Zaolzia.

  • Zakażenia klostridiami w związku z antybiotykoterapią sa problemem ogolnoświatowym. Podatne na infekcje sa przede wszystkim osoby starsze 65 r.życia, które chorują na inne poważne chroniczne schorzenia.W pierwszym połroczu tego roku w woj. Morawskoslaskim było zgłoszonych do WSSE 124 zachorowań, w tym 2 zgony. Dla porównania w roku 2010- zgłoszonych bylo 82 przypadków zachorowań, w tym 1 zgon, w roku 2011- 240 zachorowań, w tym 4 zgony.
  • Według IAR 14 osób zmarło, z czego aż pięć z nich było pacjentami szpitala w Opavie. Ponoć do zakażeń najczęściej dochodzi właśnie szpitalach podczas terapii antybiotykowych.

  • Do zakażenia może dojść nie tylko w szpitalu, ale i w domu używajac antybiotyki.
  • Czy więc obserwujecie wzmożoną ilość zachorowań spowodowanych bakterią clostridium? Ile było takich przypadków i czy ktoś zmarł? Czy mieszkańcy terenów przygranicznych powinni się jej obawiać? Poza tym, jak należy się chronić przed wystąpieniem choroby.

  • Z wyżej podanych danych wynika, że na razie nie obserwujemy wzmożonej liczby zachorowań. Jezeli chodzi o zapobieganie – racjonalna antybiotykoterapia, używanie probiotykow w czasie antybiotykoterapii, wczesna diagnostyka, w przypadku zachorowań – izolacja pacienta, używanie ochronnych rękawic, mycie rak itd.
  • Za týden jedeme do Německa, je možné odcestovat?

  • Není zákaz cestování. Osoby by měly důsledně dodržovat zásady hygieny jak osobní, tak při přípravě stravy.
  • Mám průjem s krví, jak poznám, že jde o průjem s bakterií EHEC?

  • Krvácivý průjem je i u jiných nemocí infekčního i neinfekčního původu. Zda jde o bakterii EHEC, se zjistí až při laboratorním vyšetření.
  • Jak můžu onemocnět enterohaemoragickou E.coli ?

  • K přenosu EHEC infekce dochází především požitím kontaminované potraviny nebo požitím potraviny, která byla až druhotně kontaminována a kontaktem s infikovanými zvířaty. Přenos z osoby na osobu je možný v případě velmi úzkého kontaktu s nemocným.
  • Jak se vyvarovat onemocnění způsobené EHEC ( neboSTEC, VTEC) ?

  • Je třeba se vyvarovat konzumaci čerstvé zeleniny a ovoce, která není řádně omytá event.oloupaná. Důležité je důsledné a opakované mytí rukou před jídlem, před a během přípravy jídla, po použití WC, po manipulaci s čerstvou zeleninou a syrovým masem, po kontaktu se zvířaty, jak domácími, tak i hospodářskými.
    Osoby s průjmovým onemocněním nebo zvracením nesmí připravovat stravu. Je důležité oddělovat hotové a připravované jídlo, odděleně používat kuchyňské nástroje a prkénka na syrovou a hotovou stravu.
  • Chtěl bych se nechat naočkovat proti břišnímu tyfu, je nutno se objednat, které dny očkujete a kolik to stojí?

  • Krajská hygienická stanice očkování neprovádí, obraťte se na očkující centrum (Mephacentrum Poruba, Hornická poliklinika Ostrava, Poliklinika Hrabůvka).
  • Chtěla bych sebe s své děti nechat naočkovat proti zánětu mozku, přenášeného klíšťaty. Kdy je třeba se nechat naočkovat?

  • Očkování je možné zahájit kdykoliv během roku, nejlépe v období zimních měsíců, tak, aby 2 dávky vakcíny byly aplikovány před obdobím aktivity klíšťat.
  • Odjíždím do zahraničí konkrétně do Afriky a vím, že je zde povinné očkování, můžu se nechat u Vás naočkovat?

  • Nikoliv. Krajská hygienická stanice očkování neprovádí, nicméně je možné zde obdržet informaci kde se nacházení pro Vás nejbližší a nejdostupnější očkovací střediska.
  • Jak pozná lékař, jestli mám „prasečí“ či normální chřipku?

  • Lékař to z klinického obrazu nepozná. Rozlišení je možné, až z vyšetření biologického materiálu.
  • Co mám dělat, když se na našem pracovišti objevila žloutenka typu A?

  • V případě výskytu onemocnění v pracovním kolektivu určí pracovníci spádového územního pracoviště KHS osoby, u nichž je možnost nákazy pravděpodobná, tj. osoby v úzkém osobním kontaktu, uživatelé společných WC apod. Tyto osoby jsou podrobeny zvýšenému zdravotnickému dozoru po dobu 50 ti dnů od posledního kontaktu. Zvýšený zdravotnický dozor spočívá v kontrole klilnického stavu, včetně provedení nařízených odběrů krve. V případě, že vyšetřovaná osoba již nákazu virovou žloutenkou typu A prožila, což může prokázat již první vyšetření krve, je jí zvýšený zdravotnický dozor zrušen. Na pracovišti je kladen důraz na dodržování zásad osobní hygieny, spočívající zejména v častém mytí rukou, dezinfekci, hlavně prostorWC a individualizaci osobních potřeb.
  • Jak snížit riziko akutních průjmových onemocnění v období pobytu na letní rekreaci?

  • Nejlépe je dodržovat 10 zlatých pravidel doporučovaných Světovou zdravotnickou organizací:
    1. Vybírat při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou nezávadné (vzhled, kvalita, vhodné skladování, garanční lhůta apod.).
    2. Zabezpečit dokonalé provaření a propečení potravin.
    3. Zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření.
    4. Uchovávat potraviny buď v teplém stavu nad 60 °C, nebo studeném při teplotě nižší než 10 °C.
    5. Důkladně ohřívat již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací.
    6. Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami.
    7. Umývat si ruce před začátkem přípravy potravin a po jakémkoli přerušení, zvláště po použití WC.
    8. Udržovat všechno kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě.
    9. Ochraňovat potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
    10. Používat k přípravě potravin pitnou vodu.