rocenka_2012 - page 38

36
KHS MSK se sídlem v Ostravě
Ročenka 2012
Viry jako původci akutních střevních infekcí se
uplatňují především u dětí, infekce u dospělých
jsou méně časté. Mezi nejčastější vyvolavatele
patří rotaviry a noroviry. K přenosu onemocnění
dochází nejčastěji fekálně orální cestou (stolicí
kontaminovanýma rukama), k onemocnění stačí
malá infekční dávka. Virus může být vylučován
stolicí i po odeznění klinických příznaků.
Z hlediska prevence je důležitá důsledná osobní
hygiena, zejména hygiena rukou. Součástí prevence
rotavirových infekcí je očkování. Proti norovirům
v současné době očkování neexistuje.
Rotaviry způsobují lokální epidemie v dětských
kolektivech (jesle, školka, kojenecké odd. apod.).
V roce 2011 bylo v Moravskoslezském kraji hlášeno
803 laboratorně potvrzených rotavirových infekcí,
v roce 2012 došlo k mírnému poklesu. Bylo hlášeno
579 onemocnění, přičemž nejvyšší výskyt byl
zaznamenán ve věkové skupině 1- 4 roky.
Druhými nejčastějšími vyvolavateli virových průjmů
jsou noroviry. Noroviry jsou hlavními původci
epidemií v zařízeních pro seniory, ve zdravotnických
zařízeních, na výletních lodích, v armádě apod. Počty
hlášených norovirových infekcí vMoravskoslezském
kraji jsou již 2 roky téměř neměnné. V roce 2011 bylo
laboratorně potvrzeno 114 norovirových infekcí
av loňskémroce 113.Nejvyšší výskyt byl zaznamenán
ve věkové skupině nad 15 let.
Jedním ze způsobů, jak předcházet riziku vzniku
akutních průjmových onemocnění je dodržování
„10 zlatých pravidel“ doporučovaných Světovou
zdravotnickou organizací v Ženevě:
• Vybírat při nákupech takové potraviny, u nichž
je předpoklad, že jsou nezávadné (vzhled, kva-
lita, vhodné skladování, garanční lhůta apod.).
• Zabezpečit dokonalé provaření a propečení
potravin.
• Zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření.
• Uchovávat potraviny buď v teplém stavu nad
60 ˚C, nebo studeném při teplotě nižší než 10˚C.
• Důkladně ohřívat již jednou uvařené potraviny
před opětovnou konzumací.
• Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými
potravinami.
• Umývat si ruce před začátkem přípravy potra-
vin a po jakémkoli přerušení, zvláště po použití
WC.
• Udržovat všechno kuchyňské nádobí v bezvad-
né čistotě.
• Ochraňovat potraviny před hmyzem, hlodavci
a jinými zvířaty.
• Používat k přípravě potravin pitnou vodu.
Tabulka 18
Počet nejčastěji diagnostikovaných akutních
průjmových onemocnění v MS kraji v letech 2000-2012
2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012
Salmonelóza
7325 4286 3573 2947 3201 3177 2286 2000 1320 1364 802 1008 1134
Kampylobakterióza
3413 3579 3699 3385 5611 5726 5041 5296 4987 4418 4103 3588 3586
Virová APO
499 256 445 435 693 532 857 921 1055 1054 1236 1032 886
Ostatní bakteriální APO 491 356 353 276 357 480 599 737 783 578 853 1144 879
Graf 37
Počet nejčastěji diagnostikovaných akutních
průjmových onemocnění v MS kraji v letech 2000-2012
Vzdušné nákazy a nemoci provázené vyrážkou
Mezi vzdušnými nákazami a nemocemi provázenými
vyrážkou byly nejčastěji hlášeny plané neštovice.
Ve srovnání s loňským rokem došlo s poklesu
hlášených onemocnění. Celkem bylo hlášeno 4 202
onemocnění, což představuje pokles o 37 %.
Pokles počtu hlášených onemocnění byl zaznamenán
rovněž u epidemického zánětu příušnic. V roce 2011
bylo hlášeno 111 případů, v roce 2012 již jen 77.
O čtvrtinu poklesl počet hlášených onemocnění
spálou. Onemocnění spalničkami ani zarděnkami
nebylo hlášeno.
0
1000
2000
3000
4000
5000
6000
7000
8000
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
početonemocnění -absolutně
Salmonelóza Kampylobakterióza VirováAPO OstatníbakteriálníAPO
1...,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37 39,40,41,42,43,44,45,46,47,48,...66
Powered by FlippingBook