24
KHS MSK se sídlem v Ostravě
Ročenka 2012
(z oblečení a obutí dětí či rodičů). Kontrolní měření
po provedeném řádnémúklidu prokázalo azbestová
vlákna pod mezí detekce a limit pro azbestová
a minerální vlákna byl prokazatelně dodržen.
Výskyt azbestu v těchto školách tedy prokazatelně
zjištěn nebyl. Tato dobrá zpráva však stavební
firmy či stavební úřady při dalších plánovaných
rekonstrukcích stávajících objektů nezbavuje
povinnosti nakládat s materiály s obsahem azbestu
v souladu s danou legislativou tak, aby nebylo
ohroženo zdraví uživatelů staveb či vlastních
stavebních dělníků.
Zařízení školního stravování
Stálou prioritou státního zdravotního dozoru
pracovníků odboru hygieny dětí a mladistvých je
dozor nad dodržováním podmínek pro přípravu
bezpečných pokrmů pro citlivou dětskou populaci.
V Moravskoslezském kraji bylo v roce 2012 dětem
a mládeži poskytováno stravování ve 671 školních
jídelnách, 526 výdejnách a v 15 stravovacích
zařízeních pro děti do 3 let věku. Doplňkovou
stravovací službu poskytovalo 222 školních kantýn/
bufetů.
Graf 14
Výsledky kontrol ve školních stravovacích službách
V roce 2012 bylo navštíveno 823 provozoven
a provedeno celkem880 kontrol včetně opakovaných
nebo cílených – z toho 559 ve školních jídelnách, 244
kontrol ve školních výdejnách, 15 ve stravovnách
pro děti do 3 let a 62 kontrol ve školních bufetech.
Výsledky dozorové činnosti jsou uvedeny
v následujícím grafu:
Podmínky pro přípravu a výdej stravy pro děti
a mladistvé, kvalita a pestrost podávaných pokrmů
a také úroveň znalostí pracovníků těchtoprovozů jsou
vesměs na velice dobré úrovni. Zcela bez zjištěných
závad a nedostatků bylo 63 % zkontrolovaných
školních jídelen (330), 69 % školních výdejen (159),
77 % stravovacích zařízeních pro děti do 3 let věku
a 90 % školních bufetů. V těch ostatních se jednalo
o závady typu: zamrazování nespotřebovaných
potravin (zbytky chlazenéhomasa, knedlíky, pečivo)
nebo nevhodné rozmrazování potravin (ve stojaté
vodě, na stole v kuchyni), nedodržení teplotního
řetězce, společné skladování neslučitelných
potravin, přesypávání potravin z originálního
balení do jiných obalů bez značení, nedostatky
v zavedení a dodržování postupů založených na
zásadách HACCP. Tedy závady, které bylo možné
řešit hned na místě nebo v krátké době. Závady
stavebně-technického rázu (např. porušené povrchy,
nedostatečné odvádění par a pachů, nefunkční
zařízení k osobní hygieně atd.) byly zjištěny v 15 %
zkontrolovaných školních stravovacích provozech.
K jejich odstranění byl stanoven termín a provedena
kontrola plnění (opakované šetření).
Za nedodržení hygienických požadavků daných
právními předpisy bylo ve školních stravovacích
provozech uděleno celkem 87 sankcí v celkové výši
53 900 Kč.
Tabulka 10
Přehled nejčastějších případů nedodržení požadavků právních předpisů, srovnání s rokem 2010 a 2011
Parametry/závady
2010
2011
2012
abs.
%
abs.
%
abs.
%
Osobní hygiena personálu
12
1
9
1
13
1
Provozní hygiena
53
5
48
6
67
8
Stavebně-technický stav provozovny
153
14
119
14
137
16
Podmínky skladování potravin
34
3
50
6
38
4
Datum použitelnosti, datum
minimální trvanlivosti
48
4
54
6
39
4
Sledovatelnost, doklady o původu
potravin
8
1
24
3
12
1
Manipulace s potravinami, křížení
23
2
19
2
18
2
Uvádění pokrmů do oběhu
18
2
13
2
11
1
Postupy na zásadách HACCP
25
2
11
1
8
1
671
526
15
222
522
230
9
62
192
71
1
9
0
100
200
300
400
500
600
700
800
Školní jídelny
Výdejny
SZ do 3 let
Školní bufety
počet zařízení
z toho zkontrolováno počet zařízení s nedostatky