19
KHS MSK se sídlem v Ostravě
Ročenka 2012
Podněty
Trend postupného nárůstu počtu podnětů se
projevil i v roce 2012, kdy byl dosažen nejvyšší
počet podnětů za poslední 4 roky. Oddělení
hygieny výživy řešilo 199 podnětů, z toho 117
oprávněných. Spotřebitelé své podněty směřovali
zejména na nízkou hygienickou úroveň provozoven,
na nekvalitní pokrmy, ale i na zdravotní potíže po
jejich konzumaci. Opakovaly se rovněž podněty na
ředění alkoholu a na nedodržování „protikuřáckého
zákona“.
Sankce a opatření nesankčního
charakteru
Zdůvoduochrany veřejného zdraví bylo v souvislosti
se zjištěnými závadami vydáno celkem 58 opatření,
která se týkala zejména zákazu nebo pozastavení
činnosti a nařízení likvidace zjevně smyslově
narušených potravin.
Za závady zjištěné při kontrolách v roce 2012 uložilo
oddělení hygieny výživy 1 204 pokut ve výši 2 826 000
Kč. Z celkového počtu kontrolovaných provozů bylo
pokutováno 37 % a průměrná výše pokuty dosáhla
2 347 Kč. Další sankce jsou průběžně ukládány ve
správním řízení v souvislosti s kauzou metanol.
Vzorky
V průběhu roku 2012 bylo odebráno 376 vzorků
potravin, včetně 101 stěrů z prostředí. Vzorky byly
odebírány jednak v rámci standardního státního
zdravotního dozoru, jednak z důvodu šetření
výskytu průjmových onemocnění. Část vzorků byla
odebrána cíleně se zaměřenímna rizikové komodity,
zejména zeleninové a ovocné saláty, zmrzliny,
cukrářské výrobky, drůbeží a vaječné pokrmy.
Tabulka 5
Počet kontrol se zjištěnou závadou a jejich procentuální výskyt ve stravovacích zařízeních 2009-2012 (% kontrol,
v průběhu kterých byla daná závada zjištěna)
Typ závady
2009 (%)
2010 (%)
2011 (%)
2012 (%)
Osobní hygiena personálu
3
4
5
5
Provozní hygiena
30
25
24
23
Stavebně-technický stav provozovny
25
21
21
12
Podmínky skladování potravin
21
17
17
15
Datum použitelnosti nebo minimální trvanlivosti
27
21
20
19
Doklady o původu potravin
17
12
15
10
Manipulace s potravinami (křížení činností)
19
24
23
23
Uvádění pokrmů do oběhu (teplota, doba výdeje, značení)
32
25
21
23
Nevyhovující mikrobiologické nálezy u 23 vzorků
(6,1 %) byly zjištěny zejména u cukrářských
a lahůdkářských výrobků, v několika případech i u
zmrzlin. Vysoký počet koliformníchmikroorganismů
a zárodků Enterobacteriaceae, jakož i pozitivní nálezy
Listeria monocytogenes, svědčí o nedostatečné
úrovni hygieny výrobního procesu a o možnosti
přežívání listerií ve výrobnách epidemiologicky
rizikových výrobků. Ve 3 případech byla z důvodu
nálezu koliformních mikroorganismů ve stěrech
z prostředí a rukou personálu nařízena sanitace
a předložení vyhovujících výsledků kontrolních
stěrů.
Pravidelnou kontrolou obsahu syntetických barviv
ve zmrzlinách lze konstatovat, že v této oblasti došlo
k významnému zlepšení, v posledních dvou letech
nebylo zjištěno překročení stanovených limitů.
Riziko alimentárních nákaz
Hromadné výskyty i jednotlivé případy průjmových
alimentárních onemocnění byly v roce 2012 šetřeny
na základě 44 hlášení. Kontrolou stravovacích
provozoven nebyla prokázána přímá souvislost
vzniku onemocnění s konzumací potravin, rovněž
vyšetření vzorků nepotvrdilo pozitivní nález
patogenů v potravinách. Většina onemocnění byla
virového původu.
Preventivní hygienický dozor
K činnostem oddělení hygieny výživy patří
rovněž posuzování projektové dokumentace
potravinářských provozoven, vydávání stanovisek
ke kolaudaci nebo ke změně v užívání. V roce 2012
bylo v této oblasti provedeno 1 277 výkonů. Tato
část činnosti patří do oblasti prevence a umožňuje
posoudit budoucí provozovnu z hlediska vytvoření
vhodných podmínek pro výrobu bezpečných
potravin.