18
KHS MSK se sídlem v Ostravě
Ročenka 2012
Výsledky kontrolní činnosti
Kontrolní činnost oddělení hygieny výživy je
zaměřena na provozovny společného stravování,
jejichž počet se v Moravskoslezském kraji pohybuje
kolem 6 000. Frekvence kontrol je stanovena podle
rizikovosti jednotlivých typů provozoven, zejména
s ohledem na cílovou skupinu spotřebitelů
a charakter vyráběných pokrmů. Z těchto důvodů
jsou kontroly směřovány zejména na stravování
ve zdravotnictví a sociálních službách, dále na
provozovny s výrobou epidemiologicky rizikových
pokrmů, jako jsou zeleninové saláty, cukrářské
výrobky a zmrzliny. V neposlední řadě se kontrolní
aktivity zvyšují v období mimořádných situací.
V roce 2012 byla velká část kontrol věnována původu
lihovin v souvislosti s intoxikací osob metanolem,
kdy od září do prosince 2012 byly prověřeny všechny
provozovny s prodejem alkoholických nápojů
s obsahem nad 20 % etanolu.
Obrázek7
Lihoviny kontaminované metanolem
Obrázek 8
Kontroly dodržování mimořádného opatření ministra zdravotnictví
Celkem bylo provedeno 5 396 kontrol, z toho 2 119
kontrol lihovin.
Z výsledků kontrolní činnosti v posledních letech
plyne, že osobní hygiena pracovníků v potravinářství
se trvale udržuje na dobré úrovni, postupně
dochází ke zlepšování stavebně-technického stavu
provozoven, provozovatelé více sledují původ
potravin, dodržování skladovacích podmínek a data
spotřeby nakoupených surovin.
Přibližně v jedné čtvrtině provozoven je zjišťováno
porušování zásad provozní hygieny, křížení při
manipulaci s potravinami a nedodržování teploty
a doby výdeje hotových pokrmů. Zejména na tyto
oblasti budou proto zaměřeny kontroly v roce 2013.