KHSMSK

Nahrávám...

KHSMSK

KHSMSK

Informace MZ ČR pro cestovatele - ptačí chřipka

Úvod / Občanům / Informace MZ ČR pro cestovatele - ptačí chřipka

Ministerstvo zdravotnictví na základě doporučení Světové zdravotnické organizace vydává následující doporučení k prevenci vzniku lidských onemocnění při cestování našich občanů do ciziny a při prevenci přenosu nákazy ptačí chřipky na člověka potravou:

  1. Světová zdravotnická organizace nedoporučuje přijetí restrikčních opatření při cestování osob do zemí postižených výskytem ptačího viru chřipky typu H5N1 ani nedoporučuje vyšetřování osob, kteří se vracejí z těchto zemí. Doporučuje však těmto osobám vyhýbat se kontaktu s nemocnou drůbeží, uhynulými ptáky a prostředím s vysokou koncentrací ptáků (např. tradiční asijská tržiště
  2. Světová zdravotnická organizace upozorňuje na následující fakta a opatření k snížení rizika přenosu ptačího kmene chřipky na člověka potravou:
    • běžný způsob tepelné úpravy potravin (tj. teplota nad 70 st.C ve všech částech upravované potravy) inaktivuje též virus H5N1, takže řádně tepelně upravená potrava je bezpečná,
    • virus H5N1, pokud je obsažen v drůbežím mase, není ničen teplotami, používanými v chladničce nebo mrazničce,
    • vejce nakažené drůbeže mohou obsahovat virus H5N1 jak uvnitř (v bílku nebo žloutku), tak na svém povrchu; vejce z oblastí výskytu H5N1 viru by proto neměla být konzumována syrová nebo jen nedokonale tepelně zpracovaná, syrová vejce by neměla být používána též, pokud z nich připravovaná potravina neprojde řádnou tepelnou úpravou (vaječná masa musí být koagulovaná),
    • v oblastech výskytu H5N1 je domácí porážení drůbeže a zpracování nemocné drůbeže na potraviny rizikové a nemělo by být prováděno,
    • zatím není žádný výsledek epidemiologického šetření, který by svědčil pro to, že se člověk může virem H5N1 nakazit po konzumaci řádně kuchyňsky zpracované drůbeže nebo vajec,
    • největší riziko přenosu viru H5N1 od drůbeže na člověka vzniká v důsledku styku, porážení a zpracování živé infikované drůbeže; proto dodržování hygienických požadavků na bezpečné praktiky během porážení a zpracování drůbeže jsou velmi důležité k zabránění přenosu syrovým drůbežím masem nebo vejci nebo k zabránění přenosu z kontaminované drůbeže na jiné potraviny nebo zařízení, použitá k jejich zpracování.

Zveřejněno: 11.11.2005