Celkový počet nemocných akutními průjmovými onemocněními (APO), u nichž byla bakteriologicky či virologicky laboratorně prokázána etiologie, představoval 9 094 případy, což odpovídá situaci v loňském roce a došlo jen k 3% nárůstu těchto onemocnění. Mezi APO došlo ve srovnání s loňským rokem ke snížení počtu salmonelóz a to o 12,5%, naopak počty kampylobakterióz a onemocnění virového původu se zvýšily o 5, resp. o 8%. U nejčastějších průjmových onemocnění, která jsou vyvolána kampylobaktery a salmonelami, se projevil jejich sezónní výskyt a nejvyšší počty onemocnění byly hlášeny v letním období v průběhu června až srpna. Za toto tříměsíční období bylo hlášeno 35% kampylobakterióz a 40% salmonelóz z jejich celkového počtu.
Nemocnost APO v roce 2007 představovala v kraji 731,6 nemocných na 100 000 obyvatel.
Tento celokrajský průměr převyšovala nemocnost na Ostravsku (935,6/100 000), Frýdecko-Místecku (748,9/100 000) a Karvinsku (734,0/100 000). Důvodem byly zejména vyšší počty hlášených onemocnění salmonelózou a kampylobakteriózou v těchto lokalitách.
Nejvyšší specifická nemocnost byla zaznamenána u dětí předškolního věku – 2 913 případů na 100 000, u školních dětí měla hodnotu 1 110,7 případů na 100 000 a výrazně nižší byla u osob starších 15let – 428,1 případů na 100 000 osob.
Nebyly zaznamenány závažné explozivní hromadné výskyty APO, došlo však k několika menším hromadným výskytům s mírným klinickým průběhem a postižením 20-30 osob. U většiny těchto výskytů byla potvrzena či předpokládána virová etiologie.
Počet onemocnění bacilární úplavicí se ve srovnání s loňským rokem zvýšil ze 39 na 57 případů a ve většině se jednalo o importovaná onemocnění, kdy k nákaze došlo za rekreačního pobytu v zahraničí, zejména v Egyptě a Tunisku.
Vzhledem k poměrně četnému výskytu průjmových onemocnění v populaci a ve snaze omezit jejich výskyt, jsou kontroly prováděné pracovníky odd. hygieny výživy Krajské hygienické stanice MS kraje v potravinářských zařízeních jednou z cest prevence ovlivňující jejich výskyt.
Pracovníci těchto oddělení provedli v rámci své kontrolní činnosti během roku 2007 v potravinářských zařízeních kraje 4 760 kontrol, při nichž požadavkům nevyhovělo 2 454 zařízení, tj.51,55 % zkontrolovaných provozoven. Za zjištěné závady byly uloženy sankce v celkové výši 3 095 300,- Kč .
S nastávajícím obdobím příchodu teplejšího počasí se zvyšuje riziko nákaz vedoucích ke vzniku průjmových onemocnění. Je to způsobeno zejména nevhodným uskladněním potravin a surovin a porušováním zásad správné přípravy stravy.
Jedním ze způsobů jak předcházet riziku vzniku průjmových onemocnění je dodržování „ 10 zlatých pravidel „, která doporučuje Světová zdravotnická organizace v Ženevě:
Občané by si měli uvědomit, že se těmito zásadami mají řídit i za rekreačních pobytů, zejména v zahraničí a vyvarovat se konzumaci nedostatečně tepelně zpracovaných pokrmů a k pití užívat jen pitnou vodu, lépe pít jen originálně balené nápoje. Tím mohou předejít případným onemocněním.
Zveřejněno: 4.3.2008