Úvod / Občanům / Prevence vzniku průjmových onemocnění
V souvislosti s výskytem krvavých průjmů připomínáme, že onemocnění lze z velké míry předcházet dodržováním „10 zlatých pravidel“ doporučovaných Světovou zdravotnickou organizací v Ženevě:
Vybírat při nákupech takové potraviny, u nichž je předpoklad, že jsou nezávadné ( vzhled, kvalita, vhodné skladování, garanční lhůta apod. ).
Zabezpečit dokonalé provaření a propečení potravin.
Zkonzumovat stravu bezodkladně po uvaření.
Uchovávat potraviny buď v teplém stavu nad 60 °C, nebo studeném při teplotě nižší než 10 °C.
Důkladně ohřívat již jednou uvařené potraviny před opětovnou konzumací.
Zabránit styku mezi syrovými a již uvařenými potravinami.
Umývat si ruce před začátkem přípravy potravin a po jakémkoli přerušení, zvláště po použití WC.
Udržovat všechno kuchyňské nádobí v bezvadné čistotě.
Ochraňovat potraviny před hmyzem, hlodavci a jinými zvířaty.
Používat k přípravě potravin pitnou vodu.
Zveřejněno: 27.5.2011
Regional Public Health Authority of the Moravian Silesian Region